2011. október 31., hétfő

Bababemutatás és egy takaró

Régi hagyomány a Kőszikla gyülekezetben, hogy az alig pár hetes, a gyülekezetben frissen bemutatott kisbabákat és persze a szüleiket meglepetésképpen egy babatakaróval ajándékozzuk meg. Néhány éve ezeket a takarókat a lányokkal együtt, a szokásos havonkénti közös varrásokon készítjük el. Sok-sok szeretettel és amennyire tőlünk telik figyelembe véve a fogadó család ízlését és igényeit is. Nos a mostani egy igazi színes darab lett. Két kisfiú után egy kislánnyal bővült a kis család. Habos-babos rózsaszínről azonban, őket ismerve, szó sem lehetett... Végül ilyen lett:


és a hátoldal, amit kicsit korábban már mutattam:


És igen én voltam az az ügyes, aki csak a takaró hátoldalát fényképeztem le, amikor elkészült. Még jó, hogy volt aki legalább Budaörs napján, az első nyilvános kiállításunkon lefotózta. A képet innen vettem.

A lényeg: kedves Edina és Abigél (no meg persze a család többi férfitagja) használjátok egészséggel! Veletek örülünk ennek a gyönyörű kis "csomagnak", akit kaptatok :o)

Legyen szép és Kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. október 26., szerda

Egy kis csillag

Emlékeztető leginkább magamnak, hogy az idén újra készítsek belőlük néhányat. Tavaly az adventi varrós projektünk ez volt a lányokkal, gondoltam nektek is tetszene :o)
Íme egy videó-bemutató (tutorial), hogy könnyebb legyen elkészíteni:
(talán spanyolul vagy portugálul- a nyelvet én sem beszélem, nem is igazán értem, de a képek önmagukért beszélnek :o)Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. október 25., kedd

Hát ilyen

, ha a patchwork és a keresztszemes házasságot köt. Az itt bemutatott módszer persze a kevésbé vicces gyorsított változat, de így is megfontolásra méltó. Van olyan kedvenc keresztszemes mintád (persze nem túl nagy :o) ), amit el tudnál képzelni patchwork takaróként, vagy faliképként is? Én mindenképpen kipróbálnám, bár valószínűleg monokróm változatban. Íme a videó:

Cross Stitch Quilts from Quilt in a Day on Vimeo.


Bár a hölgy kissé bőbeszédű, a technikákat kiválóan bemutató videóit nagyon szeretem.
Ha szívesen tanultok Eleanor Burns-től ITT sokféle bemutatót láthattok.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. október 23., vasárnap

Csoki és kék

A legújabb őrült színkombináció. Az egész szeptember elején kezdődött a budaörsi bolhapiacon. Mellettünk egy néni régi német nemzetiségi ruhákat árult. Persze megnézegettük a ruháit is, de akkor nyílt igazán kerekre a szemünk, amikor a pult alól egy papírdobozban - afféle maradékként- gyönyörű pamutkötények kerültek elő. Ki hord ma már ilyesmit sóhajjal. Több sem kellett nekünk :o)Vagy ötpercnyi lelkes kotorászás és alapos felforgatás után 10! köténnyel távoztam. No ennyire lelkes szakács azért nem vagyok, viszont a pamutvásznak, amikből ezeket a "segédeszközöket" varrták, teljesen elvarázsoltak. Dinka dolog tudom, de mit csináljak?
Volt közöttük egy, ami azóta is a kedvencem: sötétbarna alapon apró fehér és nefelejcskék virágmintás, hosszában csíkos vászon. Persze, hogy kékekkel és barnával kellett kombinálnom :o) Ennél a kis neszinél a vásáron talált kötényekből négynek az anyagát is használtam:


Hát nem elbűvölő?


A szokásos felmosó(filc) alapra tűztem a jó tartás kedvéért. Szép magas lett, hogy a tusfürdők és samponok állva is elférjenek benne. Persze még egy szép kis húzóka azért kerül a cipzárjára. Újrahasznosítva?- Ó, igen.

Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. október 19., szerda

Apró fecnik

Adós vagyok még a szeptemberi apró fecnis projekt képével. Ezt Kismaccs kapta ajándékba Rita szülinapos játékában. Nem mutathattam előbb,hiszen odalett volna a meglepetés :o)
Most viszont, hogy célba ért, már bátran megtehetem.


Hogy miért apró fecnis? A levendulás csendéletem maradékaiból készült. Tudjátok: kivágtam, aztán mégsem használtam fel az eredeti projektben :o). Színek szerint csoportosítva gyűjtöm a leeső vagy éppen kimaradt anyagdarabkákat - már hónapok óta és Gina nagyszerű ötletének hála nem csak halmozódnak, de tudatosan "fogyasztom" is őket.
Talán ezeket a dolgokat élvezem a legjobban a blogolós létben. Az ötleteket és inspirációt, amit az így megismert emberek és kreatívságok jelentenek. Köszönet érte mindnyájatoknak!

Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. október 18., kedd

Tök-életes! Patchwork Pumpkin Tutorial

Régen írtam, pedig bőven volna mit :o)
Hideg, zsizsegés, kályhaépítés. És egy kis sült tök- az íze miatt, no meg kályhapótlónak, amíg megépül az igazi.Hadd mutassam meg azt is, hogyan készülnek - az őszi dekoráció részeként - a varrott tökök a Varga-portán.


Először is végy egy kisebb adag, őszi színekben pompázó maradék anyagot. Jobb esetben fecniket, hogy az is fogyjon. Úgysem akarunk két egyforma tököcskét gyártani.


Azután varrjunk össze tetszőleges mennyiségű, de legalább 4 féle anyagot (persze varrhatjuk szilánkos technikával is - ez még érdekesebbé teszi a végeredményt), majd jó nagy öltésekkel "rajzoljunk" egy kört a nagyjából négyzet alakú darabunk közepére. Az öltések a négyzet oldalának közepétől varrásráhagyásnyi távolságra legyenek, hogy ne feslődjék ki a széle. A sarkokat ne vágjuk le - ezekből lesz majd a tök szára.


Célszerű a régi típusú (nem osztott) hímzőcérnával, két szállal dolgozni. A cérnát óvatosan összehúzva kis batyut kapunk, ennek a közepét maradék flízzel, vagy párnatöltő anyaggal alaposan tömjük ki, ezután jó szorosra húzva, csomóval rögzítjük.Már csak a formázás és a szár kialakítása van hátra. A hosszan lógó himzőcérnánkkal a varrások mentén körbetekerjük a tököt, majd ízlés szerint meghúzva, ismét egy csomóval rögzítjük. Az eddig kilógó sarkokat összefogva szorosan betekerjük, egészen a végéig, majd vissza a szár alapjáig. Az így kapott száracska jól formázható, kisebb ívet hajlítunk bele.Ha van hozzá kedvetek zöld papírból még egy levelet is vághattok - csak hogy az összhatás még tök-életesebb legyen. Természetesen ezt is a hímzőcérnával rögzíthetjük. Én kb. méteres darabbal dolgoztam. A fennmaradó cérnadarabokat csak bele kell húzni a kitömött tökbe, és a másik oldalon túllógó darabot egyszerűen levágjuk. Ha esetleg még mindig van kedvünk bonyolítani a dolgokat, a levágás helyett keményítőspray-el is befújhatjuk a cérnaszálakat, miután egy vastagabb tűre feltekertük az 5-10 cm-es darabokat. Olyan lesz, mintha kis tekergőző kacsok lennének a szár tövénél :o)


A színek és méretek variációja végtelen, a technika pedig olyan egyszerű, hogy akár gyerekekkel is elkészíthető! Érdemes különleges (csíkos, pöttyös) vagy akár nem szokványos színű anyagokkal is kísérletezni. Remek őszi asztali, vagy sorban felfűzve akár ablakdekorációt készíthettek ilyen módon.

Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. október 9., vasárnap

Apró örömök

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen gyermeklelkű felnőtt, aki szívesen játszik. Adok-kapok játékokat, zsákbamacskát. Latinka őszi játéka is ebbe a kategóriába tartozik. Persze jelentkeztünk rá jónéhányan. Engem a "jószerencsém" Tiffany-Andival hozott kicsit közelebbi ismeretségbe. Régóta nézelődtem már nála, csodáltam a szépséges üvegtárgyait és azon merengtem, vajon mit szólna egy csereberéhez. Nos Latinka őszi játéka megoldotta nekem ezt a kérdést is :o)
A jól sikerült indigó festés alkalmával egy csodaszép királykék anyagot is sikerült kreálnom. Persze megint táska lett belőle. Hétköznapi, jól használható, pakolós. Ez került az én csomagocskámba, apró, patchwork tököcskékkel kiegészítve, hiszen őszi játékról volt szó.És hogy mit is kaptam cserébe: hihetetlenül szép üvegtárgyakat. A szépséges üvegmedállal ellátott nyakláncoknak a lányokkal együtt örültünk - ugyanis Andi mindhármunkra gondolt! A potpourri-tartó tiffany-tál pedig egyből a kedvencem lett. Gyönyörű őszi színekben pompázik a kidolgozása pedig hihetetlenül kecses.Úgy csücsül a fürdő kis sarokpolcán, mintha egyenesen oda tervezték volna.
Nagyon szépen köszönjük!


Nagy öröm volt számomra részt venni a játékban. Jó volt adni - az izgalmakkal együtt, hogy vajon tetszik-e, amit a másiknak kigondoltam. És jó volt a várakozás és meglepetés izgalma is, amit a nekem küldött csomag kibontása jelentett. Gyerekes dolog? Lehet, de ennyire egész életemben szeretnék gyerek maradni!