2011. október 18., kedd

Tök-életes! Patchwork Pumpkin Tutorial

Régen írtam, pedig bőven volna mit :o)
Hideg, zsizsegés, kályhaépítés. És egy kis sült tök- az íze miatt, no meg kályhapótlónak, amíg megépül az igazi.Hadd mutassam meg azt is, hogyan készülnek - az őszi dekoráció részeként - a varrott tökök a Varga-portán.


Először is végy egy kisebb adag, őszi színekben pompázó maradék anyagot. Jobb esetben fecniket, hogy az is fogyjon. Úgysem akarunk két egyforma tököcskét gyártani.


Azután varrjunk össze tetszőleges mennyiségű, de legalább 4 féle anyagot (persze varrhatjuk szilánkos technikával is - ez még érdekesebbé teszi a végeredményt), majd jó nagy öltésekkel "rajzoljunk" egy kört a nagyjából négyzet alakú darabunk közepére. Az öltések a négyzet oldalának közepétől varrásráhagyásnyi távolságra legyenek, hogy ne feslődjék ki a széle. A sarkokat ne vágjuk le - ezekből lesz majd a tök szára.


Célszerű a régi típusú (nem osztott) hímzőcérnával, két szállal dolgozni. A cérnát óvatosan összehúzva kis batyut kapunk, ennek a közepét maradék flízzel, vagy párnatöltő anyaggal alaposan tömjük ki, ezután jó szorosra húzva, csomóval rögzítjük.Már csak a formázás és a szár kialakítása van hátra. A hosszan lógó himzőcérnánkkal a varrások mentén körbetekerjük a tököt, majd ízlés szerint meghúzva, ismét egy csomóval rögzítjük. Az eddig kilógó sarkokat összefogva szorosan betekerjük, egészen a végéig, majd vissza a szár alapjáig. Az így kapott száracska jól formázható, kisebb ívet hajlítunk bele.Ha van hozzá kedvetek zöld papírból még egy levelet is vághattok - csak hogy az összhatás még tök-életesebb legyen. Természetesen ezt is a hímzőcérnával rögzíthetjük. Én kb. méteres darabbal dolgoztam. A fennmaradó cérnadarabokat csak bele kell húzni a kitömött tökbe, és a másik oldalon túllógó darabot egyszerűen levágjuk. Ha esetleg még mindig van kedvünk bonyolítani a dolgokat, a levágás helyett keményítőspray-el is befújhatjuk a cérnaszálakat, miután egy vastagabb tűre feltekertük az 5-10 cm-es darabokat. Olyan lesz, mintha kis tekergőző kacsok lennének a szár tövénél :o)


A színek és méretek variációja végtelen, a technika pedig olyan egyszerű, hogy akár gyerekekkel is elkészíthető! Érdemes különleges (csíkos, pöttyös) vagy akár nem szokványos színű anyagokkal is kísérletezni. Remek őszi asztali, vagy sorban felfűzve akár ablakdekorációt készíthettek ilyen módon.

Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2 megjegyzés:

LynCC írta...

Your pumpkins are wonderful. What a great idea for using scraps in a beautiful way.

Carol Sanin írta...

Love it, Very pretty