2014. február 10., hétfő

Szivecskés projekt

A pénteki közös varráshoz a következő mutatós, ám annál egyszerűbb blokkot készítettem (elő) nektek:

Applikációs technikával készül, a sakktábla minta sűrűsége csak rajtunk áll. A kisebb szíveken 3x3-as, a legnagyobb blokkon 5x5-ös lesz.

Először is a sablont kell megterveznünk és elkészítenünk:


Ez nem más, mint egy négyzet és a tetejére szerkesztett félkör. A fényképen lévő sablon négyzet részét, ahogy ez a képen is látszik bevagdostam egészen a félkör alapjáig, 4 egyenlően széles sávban. (a sablon teljes mérete 8 cmx12 cm ) Eből következik, hogy a bevagdosott sávok 2x8 cm hosszúak. A bevágásokat hosszanti irányban kell megejteni.

A sablont átmásoljuk a kétoldalú, ragasztós alap papírral borított részére. Aki még nem dolgozott vele ez egy olyan sütőpapír minőségű segédeszköz. amelyen vékony rétegben felvasalható ragasztó található. A papírt a ragasztós részével lefelé kell a textília hátoldalára felvasalni. Ezután a papírt az anyaggal együtt a felrajzolt forma mentén kivágjuk. A jelölések mentén pedig bevagdossuk.

Minden szívhez 2 különböző, egymással harmonizáló anyagot választunk, és egy-egy sablonnal előkészített ragasztós papírt vasalunk rá. Célszerű a papírt minden oldalon néhány milliméterrel nagyobbra hagyni, így a vágáskor szép tiszta széleket kapunk. (A papír a textília hátoldaláról a kivágást követően könnyen eltávolítható.)

A két kivágott és alapján hosszan bevagdalt félszívet a papír eltávolítása után összefűzzük.Majd némi igazítás után felvasaljuk az egészet a kiválasztott alapra. A ragasztó rétegnek köszönhetően az applikáció ezután már könnyen elvégezhető. A minta rögzítést végezhetjük géppel, sűrű cikk-cakk vagy szatén öltéssel.Ez esetben (mint minden applikációnál) célszerű egy papír lapot tenni az alsó anyagtovábbító fogak (feed dogs) és a blokk alja közé. Az öltések sokkal egyenletesebbek, az applikáció pedig szebb lesz. Elegendő az applikálást csak a szív körvonalán elvégezni, a fonott részt a bevasalt ragasztó réteg stabilan megtartja.Választhatjuk természetesen a kézi applikációt is, ez kicsit rusztikusabb jelleget ad az elkészült blokknak. Nagyobb méretű applikáció esetén a mintát más motívumokkal is kiegészíthetjük.Ha a legkisebb sablon alapján dolgozunk (6x9 cm-es, 3x3-as sakktábla mintával) a kisebb motívumokat akár csoportokba is rendezhetjük:Ahogyan ez a képeken is jól látszik a kész blokk hangulata nagyban függ a felhasznált anyagok tónusától, minőségétől. Érdemes tehát alaposan végiggondolni, milyen színeket látnánk szívesen az elkészült tárgyakon és ennek megfelelően válogatni.

A három különböző méretű blokkból poháralátétet, párnahuzatot illetve textil szatyrot (öko-táskát) készíthettek velem pénteken. Remélem találkozunk :o)

A helyszín: Ajándék családi napközi masnis háza. (Budaörs, Tavasz utca 56.)
Az időpont: 2014.február 14, 16:00

Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi