2014. február 10., hétfő

Szivecskés projekt





A pénteki közös varráshoz a következő mutatós, ám annál egyszerűbb blokkot készítettem (elő) nektek:

Applikációs technikával készül, a sakktábla minta sűrűsége csak rajtunk áll. A kisebb szíveken 3x3-as, a legnagyobb blokkon 5x5-ös lesz.

Először is a sablont kell megterveznünk és elkészítenünk:


Ez nem más, mint egy négyzet és a tetejére szerkesztett félkör. A fényképen lévő sablon négyzet részét, ahogy ez a képen is látszik bevagdostam egészen a félkör alapjáig, 4 egyenlően széles sávban. (a sablon teljes mérete 8 cmx12 cm ) Eből következik, hogy a bevagdosott sávok 2x8 cm hosszúak. A bevágásokat hosszanti irányban kell megejteni.

A sablont átmásoljuk a kétoldalú, ragasztós alap papírral borított részére. Aki még nem dolgozott vele ez egy olyan sütőpapír minőségű segédeszköz. amelyen vékony rétegben felvasalható ragasztó található. A papírt a ragasztós részével lefelé kell a textília hátoldalára felvasalni. Ezután a papírt az anyaggal együtt a felrajzolt forma mentén kivágjuk. A jelölések mentén pedig bevagdossuk.

Minden szívhez 2 különböző, egymással harmonizáló anyagot választunk, és egy-egy sablonnal előkészített ragasztós papírt vasalunk rá. Célszerű a papírt minden oldalon néhány milliméterrel nagyobbra hagyni, így a vágáskor szép tiszta széleket kapunk. (A papír a textília hátoldaláról a kivágást követően könnyen eltávolítható.)

A két kivágott és alapján hosszan bevagdalt félszívet a papír eltávolítása után összefűzzük.



Majd némi igazítás után felvasaljuk az egészet a kiválasztott alapra. A ragasztó rétegnek köszönhetően az applikáció ezután már könnyen elvégezhető. A minta rögzítést végezhetjük géppel, sűrű cikk-cakk vagy szatén öltéssel.



Ez esetben (mint minden applikációnál) célszerű egy papír lapot tenni az alsó anyagtovábbító fogak (feed dogs) és a blokk alja közé. Az öltések sokkal egyenletesebbek, az applikáció pedig szebb lesz. Elegendő az applikálást csak a szív körvonalán elvégezni, a fonott részt a bevasalt ragasztó réteg stabilan megtartja.



Választhatjuk természetesen a kézi applikációt is, ez kicsit rusztikusabb jelleget ad az elkészült blokknak. Nagyobb méretű applikáció esetén a mintát más motívumokkal is kiegészíthetjük.



Ha a legkisebb sablon alapján dolgozunk (6x9 cm-es, 3x3-as sakktábla mintával) a kisebb motívumokat akár csoportokba is rendezhetjük:



Ahogyan ez a képeken is jól látszik a kész blokk hangulata nagyban függ a felhasznált anyagok tónusától, minőségétől. Érdemes tehát alaposan végiggondolni, milyen színeket látnánk szívesen az elkészült tárgyakon és ennek megfelelően válogatni.

A három különböző méretű blokkból poháralátétet, párnahuzatot illetve textil szatyrot (öko-táskát) készíthettek velem pénteken. Remélem találkozunk :o)

A helyszín: Ajándék családi napközi masnis háza. (Budaörs, Tavasz utca 56.)
Az időpont: 2014.február 14, 16:00

Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi




3 megjegyzés:

napos írta...

Dejó!!! Már nagyon várom!

ozsuzsanna írta...

Ez nagyon tetszik! Köszi hogy megosztottad!

zsuzsi

David Richard írta...

Buy Highest Quality Embroidered Patches, Vintage Patches Products online at affordable costs with Patch Club!