2011. május 31., kedd

Róma és egy kis varrás

Olyan jó dolgom volt, hogy egy hosszú hétvégét tölthettem a férjecskémmel az örök városban. Mivel repülőn is most ültem először, hihetetlen mennyiségű élménnyel, információval a fejemben tértem haza ma hajnalban. A Nagy jött elénk a reptérre és hozott haza bennünket (csütörtök este odafelé is Ő vitt minket), így gyorsan és plusz fáradalmak nélkül már fél 3-ra itthon is voltunk. Érdekes volt a konferencia, amin részt vehettünk, csupa tündéri emberrel találkoztunk Európa sok országából. Mivel a társalgás és az előadások is angolul zajlottak szükségem volt valami kis könnyed kikapcsolódásra - pihenésképpen. Zsuzsa e-boltjából nemrégiben rendeltem egy csodaszép mintaívet az általam annyira kedvelt hímzés gyűjteménnyel. ( Különféle öltések, keresztszemes és hardanger mesés ötvözete.) Mivel az előadások alatt- a koncentrálást segítendő varrogattam a négy nap alatt a minta jelentős részével elkészültem:


Viszonylag ritkán varrok lilával, de ennek a mintának nem tudtam ellenállni. Ugyan még nincs teljesen készen, de ilyen ütemben valószínűleg hamarosan elkészül :O)

Olyan jó volt néhány napot kettesben tölteni, Róma pedig egyszerűen meseszép volt. Különösen este, 25-26°C-ban, lényegesen kevesebb turistával az utcákon...
Teljesen felfrissülve, élményekben gazdagon jöttünk haza, meg persze hihetetlenül fáradtan. Ez elég érdekes mondat lett, de bármilyen hihetetlen minden szava igaz. Így együtt :O)
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. május 25., szerda

A csíkos, a hófehér és egy kis móka

Kísérletezem. Állandóan. Kis projektekkel, az esetleges veszteségek minimalizálása végett. Most éppen a szivacsra tűzést próbáltam ki, amiről a Csoki-Folt-os lányoknál olvastam. Kicsit tényleg más, mint a flízes szendvicsen, de a sokkal karakteresebb végeredmény miatt érdemes megpróbálni. Így született a hófehér darab (az adott nagyságú tűzhető szivacsdarab mérete meghatározta a végtermék méretét is :O))Direkt maradt ilyen puritán, hadd látsszon csak a struktúra szépsége. A másik szintén apró fecnis darab. Csíkos- ami a fecnikből könnyen adódik, de egy kicsit másképp. Nem is én lennék, ha nem bonyolítanám kicsit a dolgot :O). Ezt felmosó alapra tűztem flíz helyett (szintén patchwork-ös blogon olvastam, de már nem emlékszem kinél- bocs), ami hihetetlenül jó tartást adott ennek a neszesszernek.


És most a beígért móka:Egészen hihetetlen! Van még hová fejlődni, mire ilyen virtuóz módon tűz az ember :O)
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. május 24., kedd

Angyal a kertben Little angel in the garden

Van az úgy, hogy már nem alszik el ebéd után. Persze "pihen" egy kicsit, de aztán jön-megy, nyüzsög, felfedez. Minden. Olyanokat is, amit már rég elfelejtettem hová is került. A bogaraktól, pókoktól fél. A nyusziktól, kutyáktól, egyéb szőrös jószágoktól nem, sőt. Rácsodálkozik Isten teremtett világára nap nap után. A varrományaim lelkes rajongója. Abszolút érdekmentesen: -Ezt nekem varrtad? .Aztán ha a sok nyüzsgéstől végül mégis elfárad elalszik. Akárhol. Menthetetlenül. Így került angyal a kertembe. Nézzétek. Hát nem csodaszép?


A kalapját utólag biggyesztettük a fejére, mert még sütött a nap. Aztán csak néztük. Az angyalt a kertünkben.

Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. május 22., vasárnap

Vendégség

Ma Napos vendége vagyok a blogján. Nézzetek be hozzá, hogy lássátok mit "vittem" ajándékba :O)Azt is elárultam hogyan készült!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. május 21., szombat

Bábparavánt varrunk!

Tegnap Budaörsön együtt varrtunk a Lányokkal. Na jó, inkább csak terveztünk, vágtunk illesztgettünk. Ez volt az ehavi szokásos együtt varrásunk célja: a nagy gyülis bábparaván háttere. Tényleg nagy falat, mert a panorámaháttér teljes mérete kb. 4,5mx0.9m. Ha minden jól megy, amikor a helyére kerül mozgatható lesz. Valahogy úgy kell elképzelni, mintha egy szék támlájára körben tennénk fel egy anyagcsíkot, aminek a két végét egymáshoz kapcsoljuk. Anélkül,hogy az összekapcsolt rész látszana, gyakorlatilag a teljes felület kialakítható, elölről viszont csak a fele látszik. Ha elkezdjük körbe forgatni, folyamatosan új részek jelennek meg az egyik és tűnnek el a másik oldalon. Egy szobabelsőt és egy külső hátteret álmodtunk meg hozzá, természetesen folyamatos átmenettel a kettő között. Tegnap a külső teret szabtuk és tűztük a háttérre, egyenlőre csak gombostűvel. Napos fényképezett is, így meg tudom mutatni, meddig jutottunk :O)


Júniusban folytatása következik! Nagyon jó volt veletek tervezgetni, kreatívkodni tegnap! Mindig élvezem a társaságotokat és a közös munkát :O)
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. május 19., csütörtök

Vásárra készülök, ötletelek

Lesz augusztusban Budaörsön egy kézműves vásár. A Lányokkal bemutatkoznánk. Kicsi ízelítőt adnánk abból, amit már tudunk. Meg akarjuk mutatni, mennyi lehetőséget rejt magában néhány anyagdarab és a két kezünk, no meg persze a képzeletünk. Erre a jeles alkalomra varródott ez a mai darab is. Próbaképpen. A jókedvemből. Apró, de hasznos :O)A funkciója jól látható:


Bár minden általam ismert trükköt bevetettem a blogger nem hajlandó normál irányból feltölteni ezt a képet :O( Bocsi a nyaktornáért!


Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. május 18., szerda

Masnis párna

Igazából komment nélkül. Ki kellett próbálnom. Nagyon nőcis darab lett- talán kicsit túlságosan is :O)


Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. május 17., kedd

Testvérek

Táskákat varrtam ezúttal eladásra. Olyanok, mint a testvérek. Hasonlítanak, de mégsem egyformák. Egyik nagyobb, másik kisebb, de azonos szabásminta alapján készültek. A natúr kicsit félénk, a bordó harsány. Finoman tűzött és megmunkált mindkettő. Ennyit a bemutatásról. A lányaimnak nagyon tetszik mindkettő, de remélem másik jelentkező is lesz, aki szeretné őket. Hamarosan megtaláljátok őket a MESKA-n.


Ezen a képen jól látszik milyen különleges lett a bordó mintás táska színoldala. Az úgy kezdődött, hogy tavaly ilyentájt rám kacsintott ez a gyönyörű bordó apróvirágos anyag az IKEA-ban. Akkor még fotelhuzat képében, amit kimenő széria lévén erősen leáraztak. Cca. 1000 Ft-ért jutottam kb. 2 m2 vastag, strapabíró pamutszövethez, igaz, némiképp felszabdalva. A bontás elvett egy fél délelőttöt, de végre előttem feküdt álmaim anyaga varrásra készen. Aztán kisült, hogy a kiválasztott darab 5 cm-el keskenyebb, mint a mintán szereplő méret. Az arányokon nem akartam változtatni, hát gondoltam kicsinyítek a méreten annyit, hogy az anyagom szélessége éppen jó legyen. De elszámoltam...Mit tehet ilyenkor az ember lánya? Összevarrhattam volna simán- erről szól a patchwork vagy nem? De a varrásvonal ott éktelenkedett volna a táska elején (vagy hátulján). Valószínűleg senki nem vette volna észre, de engem zavart. Így került a varrásközbe a csipke és az egyező színű anyaggal bevont zsinór. Ha már látszik a vágás, látsszon rendesen :O)


Lehet, hogy ha nem árulom el, azt gondolnátok direkt varrtam ilyenre. Kellenek néha a hibák, hogy ne tegyen túl büszkévé a már megszerzett tudás, vagy az eredmények, amiket elértünk. Arról nem is beszélve milyen jó dolgok sülhetnek ki a végén belőle!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. május 16., hétfő

Szélforgók 3D-ben Pinwheels in 3D

Nemrégiben Geta oldalán vidám szélforgókat láttam, nem is akárhogyan: 3D-s kivitelben. Mindig is vonzottak a síkból kiemelkedő minták. Keresgéltem egy darabig, hátha megtalálom valahol a net-en az elkészítési útmutatót is hozzá. Nem találtam. Nem maradt más hátra ki kellett találnom, hogyan is készül. Jól megnéztem a képeket, aztán nekiláttam :O)
Szerencsémre még mindig rengeteg apró fecni áll rendelkezésemre, így a kezdeti kísérletezéshez nem kellett új anyagokat felszabdalni. A világos anyagból 7,5x7,5 cm-es négyzeteket, a mintásból 6,5x6,5 cm-es négyzeteket használtam a következő módon:


A mintás anyagot először félbehajtottam:

Majd az egyik csücskét a derékszöghöz hajtottam


Ezután felgombostűztem a világos anyag jobb felső csücskébe az itt látható módon:


Ezt a folyamatot még háromszor megismételtem és a részeket egymáshoz illesztettem


Már csak az összevarrás volt hátra:


Meg kell mondanom a módszer olyan egyszerű és a végeredmény olyan mókás, hogy a készítése kissé addiktív:


Ha minden jól megy igazi kislányos babatakarót varrok belőle. Ha elkészült megmutatom.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

Ui.: Aki jól megnézte a játékban szereplő eco-táskát az előző bejegyzésben a mintagyüjteményben már felfedezhette ezt a 3D-s blokkot is! Ne feledjétek május 31-ig még beszállhattok a játékba a meghirdetett feltételeknek megfelelően :O)

2011. május 14., szombat

Májusi apró fecnis projekt és játék Tiny fabrics project in May & Giveaway

Sok piros és bordó anyaggal dolgoztam az elmúlt időszakban, így bármennyire körültekintően szabtam is az anyagokat alaposan felszaporodtak az anyagdarabkák a piros-fecnis dobozban. Elhatároztam, hogy egy mini-samplert (mintagyüjteményt) varrok belőle, csupán 8x8 cm-es blokkokkal. A teljes mérete 20x20 cm lett. Éppen megfelelő méretű ahhoz, hogy zsebként díszítsen egy öko-tatyót.A táska erős farmervászonból készült, mérete pedig éppen megfelelő egy jó kis bevásárláshoz. Összehajtva és begombolva pedig bármelyik női táskában elfér, hogy a megfelelő időben előkapva ne kelljen újabb nejlont venni a napi bevásárlás mellé.

A héten átlépte a számlálóm a 10000-es oldalmegjelenítést! Ez nagy szám, hiszen alig fél éve kezdtem írogatni.És komoly biztatás számomra, hogy ennyien vagytok kíváncsiak a varrományaimra :O)

Játékot hirdetek tehát, amelyben ezt a tatyót nyerhetitek meg itt nálam. A feltételek a következők:

1, Hagyj nekem egy üzenetet, ha szeretnél részt venni a játékban.
2, Újabb esélyt jelent ha meghirdeted a saját blogodon (használhatod a fenti képet linkkel erre a bejegyzésre).
3, És még egyet, ha rendszeres olvasó vagy.


Terveim szerint a játék május 31.én éjfélig tart. A nyertest június elsején fogom kisorsolni (vagy ha a blogger megint sztrájkol, akkor az első adandó alkalommal).
Tehát játékra fel, sok szerencsét mindenkinek!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. május 10., kedd

Apróságok

Néha tényleg megfordul a fejemben, hogy az "őrült" foltvarrókon kívül senki a világon nem vagdos szebbnél szebb anyagokat apróra csak ezért, hogy aztán újrarendezve ismét összevarrja őket. Ha ezt ráadásul apró anyagdarabokkal teszik- mint például én az elmúlt időszakban- a még apróbb végeredmény kedvéért, akkor tényleg kijár a sárga cédula. Nekem is. De azért megmutatom a sok-sok aprót, amit működtem. A gombostű kizárólag méretaránynak került a képre, csak hogy lássátok a helyzet súlyosságát:O)


Ez egy tervezett nyári táska dísze lesz:


Szóval dinkák előnyben.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. május 5., csütörtök

Egy kanapé új ruhája

Avagy jobb napokat látott farmerek új élete. Az úgy kezdődött, hogy kb. fél éve lecseréltük a régi, még a nagyszüleimtől örökölt kanapét egy újra. No nem a bútorgyárból frissen érkezettre, csupán egy fiatalabbra. Kis hibával. A szakadt ülőrész kivételével tökéletes állapotban. Az eredeti huzat is farmeranyag, így logikusnak tűnt, hogy a felújításhoz is farmeranyagokat használjak: újra. Előkerültek tehát a régi, imitt-amott kopott, mindenféle kékben pompázó farmerek a szekrény aljából. Lehámoztam a szakadt huzatot, kimostam, átvasaltam aztán felaprítottam a farmerek száraival együtt. 15x15 cm-es négyzeteket varrtam össze nine-patch mintává (3x3-at) aztán középen vízszintes és függőleges irányban is kettévágtam a blokkokat. Az így kapott négy blokkot aztán tetszőleges sorrendben újrarendezve varrtam össze. Vatelint tettem alá és letűztem a teljes felületet, ez nemcsak tartást ad neki, de megerősíti és kevésbé sérülékennyé teszi a felületet. Meg persze dekoratívan is fest. A kanapé új ruhája összesen 35 (5x7) blokkból áll. Az igazi kihívás azonban az újonnan elkészült ülőrész visszavarrása volt. A huzat természetesen nem teljes egészében , csak félig volt levehető a kanapéról, így ezúttal nem az anyagot kellett a varrógép alatt mozgatni, hanem a varrógépet a varrás mentén :O) Elég vicces volt, de végül is sikerült. És most jöjjenek az ilyen volt- ilyen lett képek:
Egészen megújult és egyedi külsőt kapott a kanapénk és remélem még hosszú évekig kiszolgál bennünket. Nem kis igénybevételnek van kitéve minden nap, így csak remélem, hogy bírni fogja a kiképzést.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel : Györgyi

2011. május 1., vasárnap

Anyák napja On Mother's Day

"Sem idő, sem távolság nem gyöngítheti a köteléket anya és gyermeke között."

Már nem emlékszem hol és kinek a tollából olvastam a fenti idézetet. De az igazságáról egyre inkább meg vagyok győződve.
Nem titok, hogy öt gyermeket nevelünk a mi kis családunkban. Három fiút és két kislányt. Ötfélét. Hiába közösek a szüleik, mindegyik külön jellem, külön egyéniség.
A legnagyobb már a szárnyait próbálgatja és nemsokára kirepül a fészekből. Nem örökre, csak távolabbra. A legkisebb az első szárnypróbálgatásokra készül, hiszen szeptembertől "ovidás" lesz.
Én pedig szeretem mindegyiket. Egyformán, de mégis másképpen. Védelmezve és elengedve. Remélve, hogy mindet a neki megfelelő módon. Néha harcok árán, máskor szinte leírhatatlan boldogsággal. Küzdelmek árán, de mégis egyre erősebben. Jól csinálom? Néha igen, máskor gyengébben. Lelkesen és fáradtan. Beleadva mindent aki vagyok és ahogy vagyok.
Nekem erről szól a mai nap. És persze azokról, akik engem neveltek, szerettek, fegyelmeztek és vezettek gyerekként és azóta is.
Isten áldja őket mindezért!
Szeretettel: Györgyi