2011. július 29., péntek

Tűzésgyakorlatok, avagy egy babatakaró hátoldala

Megint kisbabát várunk- a gyülekezetünkben. Két kisfiú után, ha minden igaz egy kislányt. Most hogy a lányok nyaralnak és ugye nagyon ráérek pikk-pakk elkészült a színoldal- ezt ugye majd csak akkor mutathatom meg, ha a tulajdonos már megkapta (a babát augusztus végére várják), de a hátoldalt már most is megmutathatom :o). Azért piros, mert az IKEA kivonta a forgalomból a kedvenc vajszínű anyagomat. Ugye viszonylag olcsó volt strapabíró, szép színű...Én nagy tételben vásároltam eddig. Most ebből a pirosból van itthon majd két végnyi. Egy nyári projekthez kellett (nem varróshoz), azóta a raktárban áll jobb sorsát várva... Hát most vágtam belőle egy darabot. Csak az alsó szálat felejtettem el kicserélni mielőtt tűzni kezdtem. Aztán már nem is bántam annyira, hogy a szokásosnál jobban látszik a tűzés. Gondoltam kipróbálok néhány tűzésmintát Leah Day kollekciójából. Most már több, mint 300 féle különböző szabad gépi tűzésmintát találni az oldalán- a bemutató videókkal együtt. Nos, a babatakaró 30 blokkból áll (az anyagokat persze a lányokkal együtt adtuk össze- igazi színkavalkád lett), így én is 30 különféle mintát próbálhattam ki kedden, amikor letűztem a szendvicset. Íme:A vicces persze az, hogy a színoldalon ennyire nem feltűnő a minta :o). Szép színes pedig a másik oldala is.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. július 28., csütörtök

20 éve

vagyok a felesége a férfinak, akit szeretek. 20 éve igazítom a lépéseimet az övéhez. A jó időkben és a nehezekben is. Amikor jó kedvem van és amikor borongós akkor is. Mert összetartozunk. Mert amikor igent mondtam neki (és ezzel nemet mindenki másnak), akkor a gyönyörű érzések mellett az értelmemmel és az akaratommal is kimondtam: csak Te. Hosszú idő. Még leírni is furcsa, hogy az életem nagyobbik részét feleségként, családos emberként éltem le. (Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy még éppen innen vagyok a negyedik X-en.) És bár nagyon okosan kell bánnom az időmmel, hogy a csak nekem fontos dolgok is beleférjenek a mindennapjaimba, el sem tudom képzelni az életem Nélküle (nélkülük). Mert fontosak. Jóval fontosabbak, mint a ma oly sokat emlegetett önmegvalósítás. Ami persze így sem elérhetetlen álom, csak gondosan tervezett apró idők folyamata. Boldog vagyok. Még 20 év után is. Ilyen egyszerűen és mégis sokfelé ágazó módon. Aki átélte tudja, aki nem annak lehet, hogy hiába is magyaráznám.
Tegnap volt az évfordulónk. Olyan ajándékot kaptam, hogy sírtam örömömben. Mibe került? A ráfordított időbe, energiába, kreativitásba. Talán egyszer megmutatom. Most csak annyit mondhatok: Köszönöm.
Györgyi

2011. július 26., kedd

Szivecskés tűkönyv - Kész

Elkészült az Atalie szivecskés tűkönyvem. Figyelmeztetés: Nagyon rózsaszín, nagyon csajos! De éppen így jó :o)


Kinyitva:


A kedvenc hímzőtűimet tartom majd benne!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. július 25., hétfő

Szívek és virágok Hearts and flowers

Pici minták- egy estések. Hímzéstechnikák, szalagok kombinációja. Egy Atalie-szív és egy Mankaminta. Valószínűleg tűkönyv lesz mindkettőből hamarosan :o)A szív alakúra jó ötleteket találhattok Ninánál, a másiknak a mintája Manka hímzős blogjáról való. Mindketten csodás keresztszemes dolgokat készítenek, ha még nem jártatok náluk érdemes benézni!

2011. július 22., péntek

Textilkép- applikálva

Még mindig apró fecnik, bár a projekt kicsit nagyobb. Mintegy 40x40cm-es. Igaz a legkisebb anyagdarabka alig 1 cm. Ezekkel a színekkel és anyagokkal a szívem csücske. Ugye milyen jó, ha az ember átforgatja a gyüjteményeit :o). A minta szokás szerint a netről.


Meglehetősen aprólékos, finom munkát igényelt, de megérte kitartónak lenni. El tudom képzelni faliképként, de egy nagyobb táska díszeként is. Még megfontolom.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. július 21., csütörtök

Újrahasznosítás, avagy júliusi apró fecnis projekt 2

Mondhatnám megint, hogy az úgy kezdődött... Böbike kérte a nagyobb tündérlány double wedding ring takarójának a sablonjait. Egy cseppet bajban voltam. A takarót 2003-ban kezdtem varrni, és bár nem jellemző rám, hogy kidobálnék dolgokat, de őszintén nem emlékeztem hová is tettem. A sablonokat, a mintát, akármit. Mondhatnám persze, hogy nálunk ugye rend van (egy bizonyos fajta :o) ), de bizony keresnem kellett. No nem túrtam fel az egész lakást, csak a magam évről-évre gyarapodó gyűjteményét. Alig egy óra alatt meg is találtam. Sok-sok másik mintával együtt. Kezembe került egy régi nagy kedvencem- apró kivitelben. Napkalapos Zsuzsi és a fiús párja Overall Bill. (Őt nem tudom hogy hívják magyarul- a nyilvánvalót kivéve). Szóval képzeljétek el őket igazán apró, mindössze 15 cm-es kivitelben. Több se kellett nekem. Újra elővettem a rongyoszsákot és gyűjtögettem egymáshoz illő fecniket. Íme:


Persze külön alapra varrtam őket és csak a kép kedvéért álltak ilyen közel egymáshoz. Zsuzsi igazi romantikus, ódivatú ruhát kapott. Vili ruhája egy leharcolt farmer és egy jobb napokat látott férfiing találkozásából született. Igazi borongós délutánra való projekt volt.
Szeretek applikálni- remélem ez látszik rajtuk is!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel : Györgyi

2011. július 20., szerda

Egy kis türkiz

Pár hónappal ezelőtt Edina takarójához festettem anyagokat. Először életemben. A sokféle szín közül az egyik vásznat türkizkékre. A takaróhoz aztán mégsem használtam, mert élénk színével egy kissé ütötte a narancsokat, ami a fő hangsúlya volt a projektnek. Állt a polcon a többi anyag között én pedig csak vártam a szikrát...
Augusztus végén Idesüss néven kézműves napot és vásárt tartanak Budaörsön. A Kőszikra Kreatív (Folt)Műhely is képviselteti magát a jeles alkalmon. Ez a hivatalos neve a csoportnak, amiben együtt varrogatunk a Lányokkal minden hónap első vagy második péntekén. Persze készülődünk a jeles napra (2011.08.27) némi vásárfiával is. Több más mellett egy szivárványos táskasorozatot varrok. Ennek egyik darabja ez a türkiz táska (szett):
Szépen tűzve és azonos színű pénztárcával, ahogy dukál :o)
Megérkezett ma reggel az ajándékom Latinka ajándéklánc játékából! Cimbilimbi egy csodaszép nyakláncot készített, gyönyörű köves medállal. Még a szavam is elállt, amikor megláttam. Persze a lányok ott nyüzsögtek mellettem. Kitaláljátok mi volt az első kérdésük?Gyönyörű dolgokat láthattok nála! Én egyből "hivatalos" rajongóvá léptem elő! Bevallom mindig is csodáltam a "gyöngyösöket". Olyan szépségek kerülnek ki a kezeik közül. Csak azt nem tudom lenne-e elég türelmem beletanulni. Úgyhogy én csupán a hímzéseket vagy nagy ritkán a foltvarrott dolgaimat ékesítem velük. Cimbilimbi még egyszer köszönöm szépen!
A kedvenc részletem egyébként a nyakláncot záró gömböcske :o)
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. július 18., hétfő

Igaz, hogy hímzett virágok

nincsenek rajta, de elkészült a döntően kézzel varrott táskám :o). Mit szóltok hozzá? Elég nehéz volt ezt az ovális előlapot illeszteni és formára varrni, de nekem tetszik a végeredmény! Nem lett éppen egy óriás: a táska kb 20x23x 7 cm-es, a füle kb 50 cm hosszú. Inkább karra akasztós semmint vállon hordós fazon:


Látjátok a cipzáron lógó tulipánokat :o)


Ez a kedvenc részletem.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. július 16., szombat

Szeretek

kézzel varrni. Persze tudom, hogy ez ma nem "költséghatékony". Sok-sok idő elmegy egy mívesebb darab elkészítése közben. De jó a szövetet kézbe fogni, közvetlenül érezni, ahogy alakul, formálódik, a két kezem munkája nyomán valami új jön létre. Esténként egy új táskán dolgoztam a héten. Bézs döntően virágos szövetek, némi bordóval kombinálva. Érdekes, papírra varrt formákból összerakva.


Először egy alapos vasalás és tűzés következik, hiszen ez ad majd a kézzel varrt darabnak (szakító)szilárdságot -jobb szó híján-, és struktúrát, aztán kiszabom és készre varrom a táskát. A formája is érdekes lesz- új, amit még nem próbáltam korábban :o). Talán a végén még egy kis hímzés is kerül rá, ha jó lesz a kedvem...


És a nagyobbik tündérlány ágytakarója. Ez volt az első, nem mértani darabom. Ívekkel, stirceléssel és régóta gyűjtögetett textilekkel. A minta neve: double wedding ring. Ha rá akartok keresni a neten, így biztosan rengeteg találatot kidob majd. Az én eredeti mintámban az ív minden egyes darabjának külön formája van. Ezt rajzoltam fel és vágtam ki darabonként, majd illesztettem egybe. Nem volt gyors projekt, különösen az első íves darabra való tekintettel. Mikor végre összeállt, kézzel tűztem össze a szendvicset és a széléhez is sima pántot használtam a ferde helyett. Így utólag ez nagy hiba volt- szokás szerint sokat tanultam belőle- a magam kárán. De szeretjük. Panni is nagyon. A hátoldala egyébként szintén nagyon csajos madeirás textil lett.

Ennél sokkal egyszerűbb elkészítési útmutatót (video-tutorialt) találhattok itt: Eleanor Burns oldalán. Bár a végeredményen azért látszik az egyszerűsítés, de feltétlenül gyorsabb megoldást kínál :o)
Bár a bemutató kicsit hosszú érdemes rászánni az időt, mert nagyszerű trükköket tanulhatunk el ettől a lelkes hölgytől.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. július 11., hétfő

Hűűű, de hamar

...eltelt egy hét. A múlt kedd óta "gyermektelen" párként tengettük a napjainkat. Hála a nagymamáknak és a nyári táboroknak. Persze voltak terveink- lábat lógatni nagy luxus, amikor végre lehet egy kicsit haladni a feladatokkal. A lányszoba volt soron. Régóta nézett már ránk ferde szemmel a több évtizedes tapéta- különösen a sarkok táján. Nem minősítem, gyanítom nem is lehet. Ám az igazi meglepetések akkor kezdődtek, amikor lekerült... Nem új a ház amiben lakunk. Lassan nyugdíjaskorú. Ez bizony a falakon is látszik. Repedések, potyogó vakolat. Pedig az idén csak festeni akartunk- meg glettelni, ahol szükséges. Azzal a fallal kezdtük, ami a legrosszabb állapotban volt. Hamar rájöttünk, hogy komolyabb beavatkozásokra van szükség, mint egy sima szépségtapasz a ráncokra. Osztottunk, szoroztunk aztán vásároltunk: léceket, gipszkartont, OSB lapokat. Egyenlőre csak a beteg falra. Feltettük, szigeteltünk, aztán kezdődött a festés- ami az eredeti tervünk volt. Hihetetlen mennyiségű cuccot pakoltam először zsákokba, aztán a festés után alaposan átválogatva vissza. Kicsit nagyobb falat volt, mint ahogy elképzeltem, de holnap mire megérkeznek egy teljesen új szoba fogadja majd a kis királylányt, meg a nővérkéjét. Persze a bútorok ugyanazok, csak a tereket variáltuk át egy kicsit, meg persze a csajos hangulatra erősítettünk rá némiképp. Felkerült végre az a fantasztikus falikép-tartó is, amit Emőke barátnőm édesapja gyártott még az év elején. Kovácsoltvas és a részemről szerelem első látásra :O)


A két ágy az immár gyógyultnak nyilvánított fal mellet áll, közöttük a Kárpátalján töltött évek során beszerzett babaházzal. Még mindketten szívesen játszanak vele...


Mindkét ágy fölé baldachin került, a kicsi ágya pedig egy külön kis kuckóban van, körbevéve a könyveivel és a játszós mütyűrökkel. A szoba másik fele a nagylány birodalma: íróasztal, saját játékok és könyvek- kicsit komolyabb kivitelben. Nincs éles határvonal, de jól elkülönül a kétféle funkció.
Remélem örülnek majd neki!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

Ps: A múlt héten egyetlen öltésnyit sem varrtam (bár a festés előtt a falak igazi patchwork mintázatot mutattak)- komoly elvonási tüneteim vannak :o)

2011. július 4., hétfő

Ajándéklánc és júlusi apró fecnik :o)

Latinka játéka a második szülinapjához közeledik. Az én párom a szülinapi játékban éppen ő lett. Ma a nagy postára adta a csomagot, amit neki varrogattam. Apróságok persze, de remélem tetszeni fog neki! Kíváncsiak vagytok mi került az ajándékcsomagba? Persze lefotóztam, de hogy a meglepetés az is maradjon, most csak egy apró részletet mutatok belőle :O)Ez pedig már a júliusi apró fecnis projektek első darabja. Illik rá az anyagfaló jelző is, de a végeredményt látva nem sajnálom a sok különböző méretű négyzetet, amikből összeállt. Némi hímzéssel kiegészítve határidőnapló borító, esetleg nagyobb méretű bibliaborító lesz belőle :O).Nekem a rajzfilmek napocskáit juttatja eszembe leginkább. A sok élénksárgától pedig határozottan jókedvem támad. Szeretnéd, ha a tiéd lenne? Csak írj és beszélhetünk róla!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. július 1., péntek

Foltvarró Pályázat Tatabánya 2011

Hát elkészült! Sőt határidőre le is adtam.
Úgy érzem benne van mindaz a tudás, amivel jelen pillanatban rendelkezem. Sok-sok munkaóra és még több tapasztalat (amit a készítése közben szereztem). Persze van néhány olyan pont is, amit ugye legközelebb másképp csinálnék. Néhány hiba, amit csak én tudok, de tudjuk, hogy tökéleteset csak Isten képes alkotni.
Persze a képek a felét sem adják vissza az "élménynek". Az biztos, hogy elbújni nem fog ezekkel az élénk sárgákkal :o)


Beleadtam minden tűzőtudományom :O)


Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi