2011. március 29., kedd

Tavasz van! - Márciusi apró fecnis projekt

Befejeztem az ehavi apró fecnis projektemet!(A részleteket és a már elkészült munkákat megnézhetitek Ginánál) Elhatároztam, hogy ezúttal a tűzést gyakorlandó a teljes felületet le fogom tűzni szabad gépi tűzéssel. Ó de nagyon élveztem. Mindhárom tűzésmintát most próbáltam ki először. Leah Day oktató videói alapján dolgoztam. Tényleg igaz a mondás: csak gyakorolni kell! No meg laza kézzel és stresszmentesen dolgozni. Nekem nagyon tetszik a végeredmény:Élvezem a tavaszt, a napsütést és alig várom, hogy a kertünk fái is ilyen változatos zöldekbe öltözzenek!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. március 26., szombat

Haladok Some progress in yellow crazy quilt

Haladok a sárga projektemmel! Szinte teljesen kiürítettem a sárga apró fecnis dobozomat. Ez meglehetős elégedettséggel tölt el. Áprilisban egy másik színnel folytatom :O) Bár a crazy szegély elkészült, a teljes quilt mérete még nem éri el az 1x1m-t, így a foltvarró céhes versenykiírásnak még nem felel meg. Ez azt is jelenti, hogy még dolgozom rajta. Valószínűleg egy keskeny zöld kerettel folytatom, aztán egy szélesebb világossal. Így a mérete már megfelelő lesz. A széles világos sávra applikációt tervezek. Nagyon tetszettek Julcsi crazy rózsái, talán ezekhez hasonlót varrok sárgában, száras, leveles applikációval. Még megfontolom...


Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. március 25., péntek

Tavaszi táska

Elkészült az új tavaszi mindenes táskám. Igazából már majdnem két hete, csak mindig elfelejtődött, ami a fényképezést illeti. Meg fogtok lepődni: ez is piros :O). A fecnis virágmintával készült egy óriási zseb az elejére, és még jó néhány belülre. Amikor táskákat kezdtem varrni a legnagyobb hibát mindig ott vétettem, hogy későn jutott eszembe: zsebet is kellene varrni bele. Így aztán a régebbi táskáim vagy zsebetlenek, vagy csak utólag, mindenféle trükkök árán kaptak kényszerzsebet. Na de most- tobzódom a különböző zsebekben. Van ugye külső nagy, és belső kisebbek. Cipzáros és csak benyúlósak...A lényeg, hogy nagyon élvezem, mert végre van egy tisztességes méretű, csajos táskám. Széles fülekkel, hogy ha jól megpakolom se vágja a vállamat, de elég jól néz ki ahhoz, hogy ne csak bevásárlótáskának akarjam használni. Nem ragozom tovább:


és belülről:


Ha tetszik neked is szívesen megvarrom!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. március 23., szerda

Csajos homokórák Double hourglass in girlie look

Kipróbáltam a dupla homokórákat azzal a gyorstechnikával, amit néhány napja ajánlottam a figyelmetekbe. Volt egy piros (!) fehér virágos anyagom, amitől már egy ideje szívesen szabadulnék. Nem extrém csúnya, de valahogy mégsem kedvelem túlságosan. Tettem mellé egy vadonatúj rózsaszínt (ez bezzeg tetszik) és hogy ne legyen nagyon vad az összhatás fehérrel (inkább tojáshéjszín) derítettem az egészet. A végeredmény még engem is meglepett: igazi csajos darab lett! Terveim szerint a széles világos szegélyére apró yo-yo-kat varrok - még ki kell találnom milyen elrendezésben :O)


És a teljes kép (jelenleg):


Nektek hogy tetszik a piros és a rózsaszín együtt?
Nem akarom a szegélyt túlkomplikálni, de muszáj valami, nem túl erőteljes díszítést tennem még rá, anélkül túl szimplának érzem. Talán egy kis kanyargós, leveles tűzés, virágok helyett yo-yokkal? Még rágódom rajta egy kicsit.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. március 21., hétfő

Pannka 10 éves

El sem hiszem! A nagyobbik tündérlány 10 éves lesz a héten. Jó dolga van: akárhová megyünk mindenütt őt ünnepli a család. Szombaton a barátnői voltak nálunk, vasárnap az egyik nagymamánál ünnepeltünk. Kicsit furcsa nekünk ez az otthon rendezett "lánybuli". A fiúk sosem igényelték, hogy a családi ünneplés mellett (helyett) bulit rendezzünk nekik, Pannka azonban igazi "társasági ember". Rengeteg barátnője van. Amikor még kicsi volt, minden nap új barátja/barátnője volt a játszótéren és a régebbiekre is volt gondja. Csak akkor esett kétségbe egy kicsit, ha egyedül voltunk kint. Ez a hozzáállása azóta sem változott... Tehát a szombati iskola után lánybulit tartottunk- mindenki örömére. A barátnői aranyosak voltak, a kicsit teljesen lenyűgözte a sok nagylány, akik játszottak vele. Kis híján ő fújta el a gyertyákat a szülinapi tortán. A legjobb barátnője nálunk is aludt... Pannka szerint ez volt a "legjobb szülinap" amit csak tartottunk eddig :O)
Mivel a bulin megkapta a mi ajándékainkat is, most már megmutathatom mit készítettem- megjegyzem az ő kifejezett kérésére:
Megvarrtam tehát életem első Tilda babáját. Nem szégyellem bevallani: nagyon élveztem! Anyagot festettem a testéhez, és a Jane Austin-os ruhácskát varrtam meg hozzá egy régi nyári ruhából:


Azért, hogy teljesen készen legyen még egy pár cipőcskét és egy angyalszárnyat varrnom kell neki!


A másik nagy kívánság egy újabb nyuszi volt (Rozit a pici tündérlány kisajátította), így készült egy újabb fehér nyuszi, ezúttal az is Tildás kivitelben:


Nagyon megkedveltem ezeket a figurákat, valószínűleg nem ezek az utolsó darabok, amiket ebből a sorozatból megvarrok.
Annyira örülök, hogy a lányaim értékelni tudják a saját készítésű dolgokat. Hiszen minden nekik készített ajándékban benne van egy kicsi a szívemből is :O)
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. március 19., szombat

Még egy technika, amit ki kell próbálnom Double hourglass tutorial

Megint egy kincs a netről! Újabb egyszerűen megvarrható, látványos, jól variálható blokkot találtam. A videó angol nyelvű, de a képek(, mint már sok korábban bemutatottnál) megint önmagukért beszélnek. Látványos, gyors technika- szerintem érdemes megtanulni :O)Remélem nektek is tetszik!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. március 17., csütörtök

Ajándéklánc - Norono ajándéka

Kicsit több, mint egy hete feladtam Norono ajándékát és bíztam benne, hogy a Posta mihamarabb kézbesíti is! Tegnap végre megkaptam a visszajelzést, hogy megérkezett, így nektek is megmutathatom anélkül, hogy elrontanám a meglepetést! Még mindig a piros korszakomat élem (az ajándékok alapján ez nem is meglepő!):


Sok próbálkozás után sem hajlandó a program rendes irányból feltölteni ezt a képet, másikat meg nem fényképeztem :O( Bocs.
A csomag tartalma tehát: Egy kozmetikai (vagy egyéb célokra alkalmas) szütyő némi redworkkel kombinálva, ezúttal kerek aljjal - a változatosság kedvéért. Két alátét (mugrug) meglehetősen csajos kivitelben. És egy gyűrű-tűpárna, ami saját fejlesztés :O)
Csak zárójelben jegyzem meg még mindíg van két kiadó helyem a Pay it forward játékban, ha valakinek kedve támadt hozzá(m) :O).
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

Ui: A nagyobbik tündérlány 10 éves lesz hamarosan. Most az Ő ajándékait gyártom. Képek, majd ha megkapta :O)

2011. március 16., szerda

Még mindig piros! More and more red

Nyílt titok, hogy szívesen kalandozom a világhálón, igaz az érdeklődésem kicsit egyoldalúnak nevezhető. Na jó, "kevésoldalúnak". Főleg a kézműves blogok, dokumentumok és képek nagy rajongója vagyok. Lenyűgöz, ahogy emberek az anyaggal (legyen az fa, textil vagy éppen agyag) bánnak. Hadd mutassak meg egy újabb videót, amit ma reggel találtam. Bár az American Folk Art Museum nem a szomszéd utcában van, ez az összeállítás körbekalauzol a piros-fehér quiltek világában, közel három évszázadot felölelve. Nekem élmény volt látni, remélem nektek is tetszeni fog!Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. március 11., péntek

Sárga crazy folytatás Yellow crazy blocks &embroidery

Szépen lassan, ahogy az időm engedi haladok az apró fecnis sárga projektem hímzés részével is. Beszéljenek egy kicsit a képek:
Így fest most a központi blokk:


Ez volt az első hímzett egység- ezt már korábban is mutattam:


Ilyen lett a második:


A harmadik:


És a még csak félig kész negyedik:


Nem akartam teljesen egyforma hímzett blokkokat varrni, így viszont egy kicsit tovább tart mire a végére jutok. Remélem ma este befejezem és folytatni tudom a több egységből álló szegéllyel a jövő héten. Megfontolom, hogy nevezzek-e vele a foltvarró céh és a tatabányai foltműhely közös pályázatára, a virágos kategóriában. (Bővebb információ, akit érdekel a Magyar Foltvarró Céh hivatalos honlapján). Ehhez viszont az kell, hogy a pályázati feltételeknek megfelelően a kész mű mérete legalább 1 m2 (azaz négyzetméter) legyen. Szóval még fontolgatom.
A hosszú hétvége kapcsán én is Anyuka és Háziasszony üzemmódba kapcsolok, így valószínűleg a kreatív hajlamaimat is ezen tevékenységek kapcsán élem meg :O)
Legyen tartalmas hosszú hétvégétek a családjaitokkal és mindazokkal (a dolgokkal és személyekkel) akiket szerettek.
Szeretettel: Györgyi

Ui: Aki még nem tette, de szeretné elkészíteni Esther Aliu új és fantasztikusan szép Free BOM-ját: Az első részt márc.15-ig töltheti le, innen, utána felkerül a második része és az első csak fizetősen lesz elérhető.

2011. március 9., szerda

Egy alapminta - sok variáció

Ma megint elővettem az egyik kedvencem. Virágos vajszín-bordós kivitelben. Aztán játszottam egy kicsit a geometrikus formákkal. Ilyen minták születtek:

Bármilyen hihetetlen az alapminta ilyen egyszerű:


Jöjjön egy kis bemutató (tutorial), hogy lássátok megvarrni is egyszerűbb, mint amilyennek látszik :O)
A kiindulás két azonos szélességű csík, amit hosszában összevarrunk, szétvasaljuk és akkora darabokra (négyzetekre) vágjuk, mint az összevarrott csíkok együttes szélessége. (jó bonyolult mondat lett- szóval: négyzet alakúra vágjuk)


Az alábbi módon színt-színre fordítva egymásra illesztjük és a felső darabon berajzoljuk az egyik átlót:


Az átló jobb és bal oldalán varrótalpnyi szélességben levarrjuk (oda-vissza):


A berajzolt átló mentén kettévágjuk és szétvasaljuk:


Készen is van két, ellentétes irányba pördülő alapmintánk. A blokkok elkészítéséhez a kétféle kupacot kettéválogatjuk, és minden mintához egyfélét használunk. (legalábbis ezekhez, amiket ma varrtam)
Ha van kedvetek játsszatok a formákkal, biztos van még jó néhány blokk, amit ezzel a trükkös kis alapmintával meg lehet varrni! Szívesen megnézném, mire juttok vele!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

Inspiráció 2

Megint egy videó, amit érdemes látni!Egy "kis" történelem és művészettörténet patchwork-be fogalmazva. A nyelv: angol, de a képek önmagukért beszélnek. Nekem élmény volt látni, remélem nektek is tetszik!Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. március 7., hétfő

Sok-sok piros

Be kell valljam, nem a piros a kedvenc színem. Elmegy persze, de ha egy méterárú boltban anyagot választok kicsi a valószínűsége annak, hogy éppen piros legyen. Ám amióta a piros apró fecnis dobozomban rendet raktam, valamiért vonz ez a szín. A melegsége, az intenzitása. Az eredmény megint egy monokróm kísérlet, ezúttal csak pirosban.


Még korántsem végeztem vele. Gondolkodom a folytatáson. Mit gondoltok róla? Az építő kritika kincset ér :O)!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. március 3., csütörtök

Megint péntek

Holnap Budaörsön megint együtt varrunk a Lányokkal. A téma az applikáció- megtanítom nekik a könnyebb utat: a vliesofix használatát. Én is csak viszonylag rövid ideje használom és nagyon élvezem, hogy a felvasalt mintáim végre nem mozdulnak el és nem gyűrődnek, nyúlnak meg applikáció közben. Valami egyszerű mintára gondoltam:


Kicsit díszítünk rajta (szívesen hasznosítom a másoktól tanultakat: láttam ilyesmit Julcsinál és a Csoki-Foltos lányoknál is korábban)


Körbevarrogatjuk:


És elkészült a vadi új pipere-táskánk eleje:


Innen a többi már igazán egyszerű. Összeállítjuk és kibéleljük. Zsinórt fűzünk bele és készen is van:


Remélem lányok tetszik az ötlet és szívesen megvarrjátok velem ezt az igazi tavaszi darabot!

Ha már így belejöttem applikáltam még egy kicsit (a minta eredetijét Jenny of Elefantz blogján láttam néhány hete):


Pszt, meglepetés lesz belőle!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. március 1., kedd

Négyből egy

Emlékeztek a tegnapi üres négyzeteimre? Kicsit varrogattam, így az első blokk elkészült:


Kicsit közelebbről:


Nagyon élénk, friss színeket kerestem, ami illik a quilt többi sárgájához és zöldjéhez. Kicsit aggódtam, hogy fog mutatni, de aztán szépen összeállt. Nem mondom kicsit időigényes, de megéri, nem gondoljátok? Még három hasonló, no meg a szegély hátravan. Én is kíváncsi vagyok mennyi időbe kerül mire befejezem :O)