2011. február 28., hétfő

A technika, amivel nagyot nem hibázhatsz Crazy quilting in yellow

Március van. Na jó majdnem. Nálam már biztosan- annyira igyekszem valami módon siettetni a tavaszt :O) Még mindig nagyon hideg odakint minden. Ideje elővenni egy újabb apró fecnis dobozt. Ezúttal a mindenféle sárgákét. Ha már kint nem süt a nap, legalább dolgozzunk meleg színekkel :O) Hétvégén az időm jelentős részét a varrós részleg rendezgetésével töltöttem. Egészen röviden csak annyit, bőven volt mit...Még mindig volt üres mosószeres dobozom, így színenként gyűjtögettem a fecniket mindenhonnan. Ennyiféle sárgát találtam:


Az egyik legjobb módja a többnyire formátlan anyagdarabok felhasználásának a crazy quilting technika. Monokróm változatban ez tényleg veszélytelen, képtelenség elrontani. Én a szokásos vajszínű alapra kezdtem felvarrogatni a fecniket:


Ilyen lett az első blokkom, aztán varrtam mellé még négyet:


Vajszínű (még üres) blokkokkal egészítettem ki:


Terveim szerint valami ilyesmi lesz belőle:


Pasztell változatban egyszer már megvarrtam egy nagyon kedves barátnőm esküvőjére, most egy sokkal élénkebb változat készül. Izgalmas lesz!
Ennyi maradt a sok-sok sárga fecnimből. A szélére még éppen elég lesz (remélem)


Ez lesz az ehavi (csak azért is MÁRCIUSI) projektem Gina apró fecnis játékában. Remélem nektek is tetszik!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 27., vasárnap

A másik nagy szerelmem

Ő volt az első, aztán jött az új, és be kell hogy valljam, kissé elhanyagoltam. Már csak akkor foglalkozom vele, ha nincs a közelben működőképes varrógép, vagy ha egy kis változatosságra vágyom. Lehet, hogy kombinálnom kéne őket. A két nagy szerelmemet: a patchwork-öt és a hardangert (vagy tűtudományt, ahogy előszeretettel hívom). Egy kis ízelítő (diplomamunka ? :O)

Örök kedvencem a Victoria Sampler : Renaissance samplereÉs egy kis fáradtrózsaszín csoda:Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 25., péntek

Crazy shortcut tutorial

Pici tündérlány nagyot aludt ma délután, így itt az ígért leírás (bemutató?) a technikáról- magyarul.
Attól függően, hogy hány blokkot szeretnénk egyforma nagyságú, egymással jól kombinálható színű négyzeteket vágunk ki. Jelen esetben 8 db 15x15cm-es négyzetet vágtam ki.


Szépen egymás alá igazítva az összes anyagot keresztben tetszőleges irányban kettévágom.


Ezután páronként összevarrom. Az egyik kupac legfelső darabját a kupac aljára teszem, így a két csoportban sosem kerül egymás mellé egyforma darab.Az így összevarrt darabokat a hátoldalon szétvasalom, majd újra egymásra igazítom és egy új irányból (az összeset egyszerre) vágom. (Ha túl sok anyagrétegem van, akkor egyszerre annyit vágok, amennyit még elbír a körkésem, majd egy darabot a következő kupacra téve próbálok ugyanolyan irányú vágást végezni a többin is.)


Ezután az összes darabomat magam elé téve, nekem tetsző "négyeseket" állítok össze egyik darabomat az egyik, másikat a másik kupacból véve.


Én szeretem, ha a négyesem közepe szépen illeszkedik, így gombostűvel illesztem varrásráhagyásnyi távolságban a szélétől a varrásvonalakat, és így varrom össze a párokat. Nem szoktam kivenni a gombostűt, csak óvatosan átvarrok rajta. Természetesen aki szeretné, közvetlenül az öltés előtt ki is veheti.


Ha az összes kész, a hátoldalon újra szétvasalom a széleket.


Ezután "formára vágom" (square up), jelen esetben ez 13x13 cm-es négyzeteket jelentett.


Kirakosgatom az elkészült blokkokat egy nekem tetsző formára, és már csak az összevarrás van hátra.


Eleanor Burns kiváló módszerével sorba rakom, soronként, majd keresztben is összevarrom. Ezeket a varrásvonalakat a hátoldalon körkörös irányban megnyitom és így vasalom le.


Még egy gyors vasalás a színéről és kész!


Én a közepére valami tavaszi hímzést, vagy talán egy patchwork-foltos tojást tervezek (még eldöntöm). Ha elkészült azt is megmutatom!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel : Györgyi

Crazy shortcut quilt

Néha olyan jól esik egy kicsit lazítani. Igaz ez a mindennapi életünkre ugyanúgy,mint a patchworkre. Alapesetben a foltvarrott művünk akkor lesz szép, ha a szabályokat betartva dolgozunk. Az eredmény: egyforma méretű, egymással jól kombinálható blokkok összessége. Néha mégis jó egy kicsit eltérni ezektől a szabályoktól és egy kis örömvarrást végezni. Adott, egymással harmonizáló anyagokból persze, de kötetlenül. A crazy shortcut quilt erre kíválóan alkalmas. Még karácsony előtt találtam ezt a videót:Nálam ez lett belőle (még mindig keretezésre vár- jövő karácsonyig biztosan elkészülök vele :O))Még gondolkodom, hogyan használhatnám ezt a technikát valami ütős kis tavaszi műhöz. Remélem nektek is tetszik! Próbáljátok ki bátran, olyan egyszerű, amilyennek látszik (na jó, még annál is egyszerűbb). Egyetlen hátránya, hogy nehezen tervezhető a végső méret. Én 20x20 cm-es négyzetekkel indítottam- az illesztés előtt már csak 13x13 cm-es blokkjaim voltak...De a varrást nagyon élveztem.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 23., szerda

Nekiláttam I begin a new project

Ismeritek Esther Aliu munkáit? Ez az USA-ban élő hölgy hihetetlenül szép, főleg applikációra épülő foltmunkákat tervez és készít. Évek óta rendszeresen látogatom a honlapját. Az idén februárban újra közzétette az egyik munkáját free BOM (azaz szabadon letölthető, havonkénti sorozatban), a címe Hearts Desire. Nagyon finom nőies vonalakkal dolgozik ezúttal is. Nem bírtam ellenállni a kísértésnek és belefogtam:


És egy kicsit közelebbről:


Az eredeti változatot és színhasználatot megnézhetitek ITT. A Hearts Desire projekt első része március 15.-ig ingyen letölthető a honlapról (current BOM), utána pedig pdf formátumban megvásárolható. A következő részlet ezek után kerül fel az oldalra. Nem támadt kedvetek megvarrni?
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 22., kedd

Tavaszváró - Apró fecnik majdnem márciusban

Nagyon elegem van már a hidegből és a hóesésből. Nem is emlékszem már mikor fáztam annyit utoljára, mint ezen a télen. Nem sok kedvem van kidugni az orrom ebben az időben. Alig várom, hogy végre zöldüljön minden. A sok szürke és sápadt barna helyét átvegye a sok harsogó zöld. Virágba boruljanak a gyümölcsfák...Igazából jó ez a folytonos váltakozása az évszakoknak. Mindig újat nyújt, változatosat és alkalmat ad a várakozásra. Várom tehát a tavaszt, nem szűnő lelkesedéssel, türelmetlenül. emlékeztek még a zöld fecnis dobozomra? Volt benne egy zacsi, a másra már nem jó maradékokkal. Tervem volt vele, íme:

Először is rajzoltam és kivágtam egy fatörzset:


Az apró fecniket levélformára vágtam és elhelyeztem a fatörzsem körül


Kapott egy kis hátteret, hogy térbe kerüljön, aztán szatén öltéssel felapplikáltam mindent az alapra (segítségként vliesofix-et vasaltam a hátoldalra - így nem mozdult el)


Végül kapott egy sötétzöld keretet:


Egészen tavaszi kedvem támadt tőle. A kicsi tündérlány nagyot aludt délután, így már csak a szendvics és a tűzés maradt hátra!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 21., hétfő

Játsz velem!


Lekinél
jelentkeztem életem első PIF játékára...(Pay it Forward= szabad fordításomban: Add Tovább)
Meghirdettem én is a játékot a feltételeknek megfelelően...A játékra bárki jelentkezhet!
Ha szeretnél tőlem ajándékot kapni (nagyon szívesen készítek neked valami igazán "györgyis" darabot :)), akkor írj egy bejegyzést. Az első három jelentkezőnek a jelentkezés sorrendjében egy éven belül elküldöm az ajándékát :)
Cserében nekik is meg kell hirdetniük a játékot a blogjukon (ha van nekik) és vállalni, hogy egy éven belül ők is megajándékozzák az első 3 jelentkezőjüket.
A szabályok meglehetősen egyszerűek. Ha van kedved, Tarts velem!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 19., szombat

Szórakozás és inspiráció avagy patchwork (nemcsak) haladóknak

Ezt látnotok kell, ha egy kis szórakozásra és/vagy inspirációra vágytok ebben a szomorú februári időben! Egy kis ír népzene és patchwork határok nélkül. Remélem nektek is tetszik! (technikai okok miatt érdemes elindítani, aztán megállítani, amíg teljesen betölt és egyben megnézni :o), így sokkal élvezetesebb)Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 18., péntek

Régi és új

Végre rendet raktam a zöld maradék anyagok között. Engem is meglepett hányféle zölddel dolgoztam az évek során.


Amikből még relatíve sok van:


Karácsonyi maradékok némi pirossal:


És a már csak applikációra alkalmas apró darabok- már megvan a tervem velük...


Ha már előkerültek a zöldek, gyorsan varrtam is egy kicsit. Egy szemüvegtokot és egy alátétet a férjem édesapjának ( a jövő héten lesz 65 éves - Boldog szülinapot Papa!)


és egy másikat csak neki - tele szívecskékkel...Régóta érik bennem hogy szükségem lenne egy vasalós felületre, ami közel van a varrógépemhez- ne kelljen már állandóan a vasalóállványhoz szaladgálni miközben egy-egy blokkon dolgozom. Adott volt tehát egy megfelelő méretű polc, egy régi szekrény darabja. Némi maradék flíz és egy darab virágos mintájú IKEA-s vászonanyag. Kellett némi kalapálás, míg a flízt a polchoz rögzítettem, egy kis méricskélés és varrás a bebújós huzathoz. Még egy kis igazgatás (a huzat nem gombokkal záródik, hanem kb 20 cm-rel hosszabb a falapnál, a túllógó rész visszatűrtem a belső oldal felé, így szépen ráfeszül a felületre) és máris kész az új vasalós felületem! Pont ilyet akartam!


Csak zárójelben jegyzem meg, azzal,hogy a huzatom nincs rögzítve (rászegezve, kapcsozva, ragasztva) bármikor levehető és mosható. Vagy ha az egyik fele a sok használattól megcsúnyulna, megfordítható ;o).

Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 17., csütörtök

Papírra varrás Paper piecing technique

Ismeritek ezt a patchwork technikát? Egyszerű, logikus lépések egymásutánjából áll (mint a foltvarrásban egyébként minden blokk ;o) és a segítségével bármilyen bonyolult formát textilbe lehet önteni. A mai kalandozásaim során találtam egy nagyszerű bemutató videót, aminek segítségével bárki elsajátíthatja ezt a remek technikát.Egy kis kedvcsinálónak látogassatok el erre az oldalra is, ahol rengeteg szabadon letölthető projektet találhattok.
Az én kedvencem: ez a bárányka


a tündér


és ez a sárkány


Hát nem csodaszépek? Gyanítom nem lesz egyszerű megvarrni őket, de ha elkészültem velük okvetlenül megmutatom nektek is!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 15., kedd

Kifordítom- befordítom, avagy táska az újrahasznosítás jegyében

Az úgy kezdődött, hogy rendet raktam a nagyszekrényben. A sok felhalmozott kacatom mellett kezembe került egy réges-régi farmerruha. Akkortájt hordtam, mikor a nagy született és már akkor is enyhén idejétmúlt darabnak számított, viszont belefértem a szülés után...Szóval ez a szegecsekkel kivert halványkék farmerruha köszönt rám a szekrényből. Én meg rá. Mindketten tudtuk, hogy retro ide, retro oda soha többet nem fogom hordani. Igen ám, de ekkora darab anyagot csak úgy kidobni- ez valódi szentségtörés lenne. Pláne ha azt is számításba vesszük, hogy újonnan milyen borsos ára van a farmeranyagoknak. Nemrégiben a neten böngészve láttam egy ilyen kifordítható táskát. Itt volt a kiváló alkalom, hogy varrjak egyet én is. Találtam egy jó kis szabásmintát hozzá- kicsit megvariáltam (nem is én lennék, ha egy az egyben annak alapján varrtam volna :o)), aztán belevágtam. Először csak a ruhába, aztán a varrásba is. Mindennel együtt két óra alatt készen is lett. Mivel a kék az egyik kedvenc színem, a másik anyag a halványkék farmer mellett szintén kék lett. A varrógépes szettemből maradt még némi csodaszép kék tónusú anyagom - ezt használtam ismét. A táska pántjának hossza a csomó elhelyezésével változtatható. Ilyen lett:


Kifordítva pedig:


A nagyobbik tündérlány (mezei nevén: Panka) hajlandó volt modellt állni a képekhez, így őt is láthatjátok :o). Persze az első kérdése ez volt: Nekem varrtad, ugye?!
Ezzel a projekttel egyébként szívesen csatlakozom Rita újrahasznosítós ötletéhez is. Itt nézhettek körül nála. Jó böngészést!
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 13., vasárnap

Kapcsolatok Connections

Talán egyetértetek velem abban, hogy a legmeghatározóbb dolgok az életünkben azok a kapcsolatok, amelyek más emberekhez fűznek. Lehetnek lazák vagy szorosabbak. Sokat adók vagy időt, energiát rablók. Születésünktől fogva létezők és útközben alakulók. Szeretünk olyanok társaságában lenni, akik valamilyen módon hasonlóak hozzánk. Talán az érdeklődési körünk hasonló, a hitünk, azok a dolgok amiket értéknek tartunk. Egy dolog azonban közös: a kapcsolataink fenntartása (netán fejlesztése) időt és energiát igényel. Cserébe viszont felüdít és bátorítást kaphatunk. Megoszthatjuk a másikkal azt akik vagyunk, és ugyanezt kaphatjuk tőle vissza. Nem kell, hogy egykorúak legyünk. Sőt mióta létezik a net, még az sem kell hogy egy földrészen éljünk. Használjuk a kapcsolatainkat arra, hogy a bennünk levő szeretetet megosszuk másokkal! Ne csak szavakban, de tettekben!
Nem csak a "jeles" napokon, hanem a szürkébb, hétköznapibb pillanatokban is.
"Szeretteim, szeressük egymást: mert a szeretet az Istentől van. És mindaz, aki szeret az Istentől született és ismeri az Istent."
János első levele 4:7
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. február 11., péntek

A teljes varrós szettem

Elkészült a teljes varrós szettem :o). Nagyon örülök neki, szívesen megmutatom nektek is. A varrógépem új ruhájának anyagát használtam hozzá, kis kiegészítésekkel. Tartozik hozzá egy nehezített tűpárna (majdnem 25 dkg rizzsel töltve), ami alkalmassá teszi arra is, hogy a hozzá kapcsolt eszköztartót megtartsa, így a benne lévő varrós eszközök is kéznél vannak. (nagy előny, hogy nem kell őket folyton keresgélni) És egy kis kosár, amibe a cérnahulladékot, és egyéb leeső részeket dobhatjuk a varrás közben. Gombbal rögzíthető az eszköztartóhoz, illetve egyszerűen le lehet venni róla. Bár nagyon szeretném, ha az ötlet a saját fejemből pattant volna ki, de az eredetijét a neten találtam néhány hónapja. Apró változtatásokkal varrtam meg a saját változatomat. Ezt (mármint a saját továbbfejlesztett változatot) szívesen megvarrom neked is! Remélem tetszik!Így néz ki a komplett varrós szettem. Hát nem csodaszép?


Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel : Györgyi