2011. január 31., hétfő

Crazy quilting varrógéppel

Mai kalandozásaim közben érdekes technikát találtam. Bemutatja, hogyan lehet crazy blokkot varrni varrógéppel, gyorsan, egyszerűen. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy kis kreativitással egy egészen egyszerű, kevés díszöltéssel rendelkező varrógéppel is megvalósítható lehet ugyanez a csoda :o)Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. január 29., szombat

Gondoltam egyet

Mindig gondban vagyok ha túl vékony csíkok maradnak valamelyik kedvenc anyagomból. Bevallom őszintén: nem szívesen dobom ki a "drága pénzen" vett anyagaim egyetlen darabkáját sem. Az a darab, aminek még van látható része a varrásráhagyásokat leszámítva, biztos felhasználásra kerül. Szóval volt jó néhány 2.5 cm széles csíkom (= 1 inch) Ez még ugye nem a kidobandó kategóriába tartozik. Nézegettem, rakosgattam, aztán összevarrtam őket. Csíkos lett. Nagyon. De élénken vibráltak a színek- ha lehetne ilyen vékony csíkos anyagot kapni, pláne ezekkel a színekkel- én biztos vevő lennék rá.
Ilyenkor január végén mindig a következő varrós alkalmon jár az eszem, ami február elején esedékes. Hagyományosan valami szívecskéset varrunk. Nem vagyok nagy Valentin-nap rajongó, de jó apropónak tartom arra, hogy azoknak akiket szeretünk eggyel többször mondjuk el, mennyire fontosak nekünk.
Szóval volt egy frissen alkotott, vibrálóan színes, csíkos anyagom. És Valentin napi apropóm. Nem kellett mást tennem, csak összehoznom ezt a kettőt :o)

Ime az elkészítés menete :
 2,5 cm széles anyagcsíkok, amiket sajnáltál kidobni. Rendezd őket tetszőleges sorrendbe, és varrd egymáshoz.
 Összevarrás után: a hátodalon vasald az anyagokat egyirányba.
 És máris kész az új, vékonyan csíkos anyagod!
 Készíts egy tetszőleges szív alakú sablont. (ne legyen nagyobb, mint a csíkos anyagod :o)
 Rajzold fel a háttérnek szánt anyagodra, majd óvatosan vágd ki.
 Tedd alája a csíkos anyagot, majd a legkisebb cikk-cakk öltéssel (gomblyukazó) óvatosan, az anyagot nem feszítve varrd körbe. Azért jó, hogy előre kivágtad, mert így látod mi van alatta- úgy tudod a csíkokat pozicionálni, ahogy neked tetszik

 Ezután a cikk-cakkal párhuzamosan, rövid öltésekkel varrd le még egyszer. (Ugye később mosni is kell néha és plusz egy rögzítő öltéssor sosem árt.) Ha ezzel kész vagy, fordítsd meg és vékonyan vágd körbe.
 Egy vasalás és a blokkod készen is van!

 Innentől te döntöd el mihez kezdesz vele. Nálam szép borvörös keretet kapott és párna lett belőle!
 Aztán, mivel volt még a csíkos anyagomból, elkészült a "fiús" párja is
 Remélem tetszenek!

Ezek lesznek az első eladásra szánt darabjaim a Meskán. Drukkoljatok nekem. Az ottani nevem egyébként ugyanaz, mint a blogé: angelpatches, csak hogy könnyebb legyen megtalálni :o)
Legyen szép és kreatív napotok, azokkal akiket szerettek!
Szeretettel: Györgyi

2011. január 26., szerda

Végre kész

Elkészült a Ralina javára szánt mini quiltem (nem is lett olyan kicsi). Végül is egy harmadik borvörös anyagot választottam a külső kerethez. Az előzetes tűzéshez Sharon Schamber módszerét választottam (oldalt a kedvenceknél ezt is megtaláljátok!) Kicsit időigényes ugyan, de a szabad tűzés közben a hátoldalon keletkező puklikat segít elkerülni, plusz varrás közben nem kell megállni vagy a biztostűket kerülgetni. Így nézett ki a teteje:


 Így pedig az alja a tűzés után:


Ez pedig már a végeredmény. A szegéshez azt a púderszínű anyagot választottam, amit eredetileg a háttérnek szántam.


A végső méretek: 88x44 cm. Akár egy hosszúkás asztalon asztalközépként, akár fali díszként használható egyedi darab. A jókedvű adakozók oldalon mostantól megvásárolható, az árával Ralinát és családját támogatjuk.
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi.

2011. január 22., szombat

Melyiket válasszam? Which one do you prefer?

Már a befejezéshez közeledik az új fali quiltem, de kicsit gondban vagyok. Melyik hátteret válasszam? A fő bajom az, hogy ugyan mindkettő tetszik nekem, de egészen más hangulatú lesz a végeredmény. A zöld komoly, méltóságteljes, kicsit távolságtartó. A púderszínű kedves, melegséget sugároz, viszont nagyon csajos. (Talán túlságosan is). Persze választhatnék egy harmadik színt is, ami az előzőek előnyeivel bír, a hátrányaikat viszont kiküszöböli, de per pillanat ebből a két anyagból van elegendő mennyiségű a befejezéshez. (Azok közül persze, amiket ebben a munkában már használtam.)Szeretném holnap befejezni, hogy azután mehessen a www.jokedvuadakozok.blogspot.com -ra ahol reményeim szerint elkel majd, az árát pedig továbbküldhetem Ralinának. Minden nap eszembe jut a története, ezért is dolgozom ilyen lelkesen a javára szánt darabon. Melyiket választanád? Hagyj nekem üzenetet a véleményeddel, nagyon kíváncsi vagyok rá! Szeretettel: Györgyi

2011. január 20., csütörtök

Hit-Remény-Szeretet mini quilt Faith-Hope-Love mini quilt

Elkészült a Ralinának szánt mini quilt középső három hímzett blokkja. Gondoltam megmutatom  nektek is, mielőtt továbblépek. Ezek Gail Pan ausztrál tervező karácsonyi blokkjai némileg magyarosítva.


Nézzetek körül Ralina blogján, ha van rá egy kis időtök (www.ralina.freeblog.hu)


Szeretettel: Györgyi

Tinka és a nyelvújítás

Ma megint nagyot alakított a legkisebb tündérlány. Gyakorlatilag egyéves kora óta beszél .( Zárójelben megjegyzem ezzel minden gyerekünk így volt). Tinka most szeptemberben volt kettő. De amit mostanában művel, az minden mértéket meghalad. Beszél, ahogy kinyitja a szemét folyamatosan. Ha elunja a magyart, akkor előveszi a halandzsát. Ha kérdőn nézel rá, csak annyit mond: Ez már megint halandzsa! A mai új szavunk (Kazinczy forog a sírjában) az ÉNSÓM. A magyarázat teljesen logikus: Ha neked tesód van, akkor nekem énsóm. Apával csak nehezen álljuk meg ilyenkor a hangos kacajt. De persze szépen beillik a többi mellé: fürdőkám, tepörtyűd - ennek a továbbfejlesztése az énpörtyűm, és most az énsóm. Kíváncsian várom mi lesz a következő. A kedvencem a karácsonyi szalonnacukor volt. Erre az általános családi reakció: Ennyire azért nem lakunk messze a bekötőúttól (értsd: vidéken). Cukorfalat, de néha már csakugyan zúg a fejem a karattyolásától. Nálatok hányféle puszi létezik? Nálunk vagy ezerféle. Amikor még kicsi volt és nem tudott cuppanósat adni, csak megnyalta kicsit az arcunkat az volt a kutyapuszi, aztán jött a cuppanós, mára pedig mindegyiknek külön neve van. Van például reggeli- és ebédpuszi, ehhez maszatos száj dukál.Kicsit részletesebben alma-, mandarin- és banánpuszi. Van piszepuszi, cukorpuszi, de még fogkrémpuszi is lefekvés előtt. És persze a sort még hosszan lehetne folytatni Nem tagadom élvezem, ahogy felfedezi a világot és a saját képére formálja. Ezekről a dolgokról persze biztos lemaradnék, ha mondjuk héttől ötig a bölcsődében lenne, én meg valahol világnagy pénzeket keresnék. Szerintetek megérné?
Szeretettel: Györgyi

2011. január 19., szerda

Segíteni szeretnék

Nemrégiben egy net-es barátomtól értesültem egy nagyon szomorú történetről. Nevek nélkül: Képzeljetek el egy boldog kis családot két kisfiúval, ahonnan az apuka egyik pillanatról a másikra eltűnik. Na nem azért, mert máshol próbál szerencsét, hanem azért, mert alig 40 évesen szívrohamban meghal. Hiába a mentősök minden igyekezete, a kicsi család kétségbeesése, elmegy. Ami utána marad az emlékeken túl: a gyász, a zavarodottság és átlagos magyar család révén hiteltartozás(ok). A feleség hihetetlenül kreatív  művészlélek (Ralina) és ott a két kisfiú...Néhányan összefogva szeretnénk segíteni nekik, amiben jók vagyunk a kézimunkáinkkal. Reméljük, hogy a nemes célra felajánlott munkáinkat el tudjuk adni, a bevétellel pedig támogatni tudjuk ezt a kis családot. Ebből a célból jött létre a www.jokedvuadakozok.blogspot.com weboldal. Hamarosan az én munkám is felkerül ide. Terveim szerint egy hit-remény-szeretet fali mini quiltet készítek, ami a fenti oldalon megvásárolható lesz. Egy kis előzetes abból, ami már elkészült belőle:A minta egyébként Gail Pan ausztrál designer karácsonyi kollekciójából való - kicsit magyarosítva. Még az ő engedélyére várok, bár nem kereskedelmi forgalomba kerül a kész quilt, de ez így fair. Nagyon szeretem a munkáit - a kedvencek között az ő web-lapját is megtaláljátok. Érdemes körülnézni nála!
Legyen szép és kreatív napotok! Szeretettel: Györgyi

2011. január 16., vasárnap

Elkészült I've Done

Elkészültem a hálát adok fali mini quilt alapjával. Jenny blogján pedig máris elérhető az első rágombolható darab. Már letöltöttem, hamarosan nekilátok annak is.


Ma különösen a gyülekezetünkért vagyok hálás. Nyolc éve, hogy hivatalosan is "megalakult", de az eltelt évekkel csak egyre jobban és jobban szeretjük. Olyan emberek közössége, akiket elsősorban Isten iránti szeretetük és elkötelezettségük köt össze és kovácsol egyedülálló közösséggé. Nagyon szeretünk benneteket egyen-egyenként! Nagyon más lenne az életünk nélkületek. Olyan jó, hogy számíthatunk rátok!
Jó sűrű hét van előttünk. A Nagyhajú kedden lesz 17 éves. Ennyi ideje szerethetjük és vigyázhatunk rá (már amennyire hagyja). Olyan helyes pici "csomag" volt, amikor megszületett- mintha csak tegnap lett volna! Vajon hova tűnt az a sok idő?
A Nagynak pénteken lesz a szalagavatója. Újabb mérföldkő. Először látom majd táncolni...Lassan hivatalosan is érett, felnőtt ember lesz belőle. Furcsa belegondolni, hogy szeptembertől egyetemre megy és már nem fog velünk lakni. Készítem a szívem, hogy ne sokkoljon,ha eljön az ideje, de azért potyognak a könnyeim. Persze, hogy értük is hálás vagyok. Meg persze a másik háromért is. A Középsőért, aki egyben a mesebeli Legkisebb Fiú, bár lehet, hogy lassan inkább Langalétának kellene hívnom, olyan ütemben nő az elmúlt néhány hónapban. És a két Tündérlányért: az iskolásért, aki jövőre már felső tagozatos lesz, és a majdnem "ovidásért", aki szeptemberben kezdi az óvodát. Meg persze Apáért, aki próbál mindent egyensúlyban tartani. Mi tagadás nincs könnyű dolga...
Szóval sok dologért vagyok hálás, remélem nektek is hosszú a listátok!
Szeretettel: Györgyi

2011. január 15., szombat

Hálát adok Give Thanks BOM

Hálát adok- ez is egyike azon kifejezéseknek, amit sok ember értelmezni sem tud. Félre ne értsetek, semmi bajom azzal, ha valaki büszke a jól elvégzett munkájára- gyakran én is az vagyok. De tudom azt is, hogy minden szép, vagy jó dolog, ami a közreműködésemmel létrejön, nem egyedül belőlem fakad. A készségeket, tehetséget kaptam, ennek megfelelő szerénységgel kell bánnom vele. Jézus azt mondja: Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők, nélkülem semmit sem tudtok cselekedni. Bárcsak minden tettem és kimondott szavam belőle fakadna. Kedves lehetnék akkor is, amikor a másik erre nem ad okot. Szeretni tudnám azt is, aki (látszólag) nem méltó erre. Örömöt találnék ott is, ahol kevés az ok az örömre. Békességem lehet akkor is, ha a világ tele van békétlenséggel. És a sort még sokáig folytathatnám. A mindennapokban nem egyszerű a gondolataimat az el nem múló dolgokra, értékekre fókuszálni. Ezért is örülök nagyon, amikor olyan kézimunkát találok, ami segít ebben. Az idén Jenny of Elefantz egy remek kis BOM-ot (hónapról-hónapra követhető mintasorozatot) indított a blogján. Ennek a témája a Hálát adok (Give Thanks BOM). A forma amit kitalált hozzá nagyon kedves. Januárban a "tartót" lehet elkészíteni, amire sejtésem szerint minden hónapban "rágombolható" lesz az aktuális felirat. Belekezdtem, hát szívesen megmutatom, hol járok:


Mivel ezt elsősorban a magam örömére készítem, eléggé csajosra vettem. Kicsit más színeket és anyagokat használtam, mint az eredeti leírás, de ettől igazán az enyém a végeredmény.
Még nem döntöttem el pontosan a keret színösszeállítását, de valószínűleg ezeket az anyagokat fogom használni hozzá. Ha tetszik az ötlet lássatok hozzá ti is bátran. A szabadon letölthető pdf-et itt találjátok:
https://sites.google.com/site/freebiesfromelefantz/Home/GiveThanksPDF.pdf?attredirects=1
De persze elérhető Jenny blogján is, ha egy kicsit keresgéltek (a 2011. jan. 02-i postában). Nagyon szeretem a dolgait, gyakran kombinálja az egyszerű himzés technikákat a patchwork-kel az eredmény pedig csodaszép! A szívesen olvasott blogok között természetesen megtaláljátok az övét is :o).
Legyen szép és kreatív napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. január 13., csütörtök

Határidők According to schedule


A határidő komoly dolog. Arra sarkall, hogy adott időpontig befejezd, amivel éppen dolgozol. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem nem mindig segít, ha van. Gyorsabb, ezért több hibával bíró tempóra ösztönöz, ezt pedig perfekcionista lévén eléggé nehezen tolerálom. Szeretek a saját tempómban dolgozni, kényszer nélkül. (Arról nem is beszélve, hogy ha nem vigyázok odavész az alkotás öröme. Ezért van az, hogy általában esténként varrok, amikor már mindenki alszik és csendes a ház.)  Pedig, most volt határidőm, tehát nem volt mese, haladni kellett. Ezért aztán Apa ma elvitte magával a kicsi tündérlányt "dolgozni".
Én pedig nekiláttam. Majdnem 8 óra munka zavartalanul. Idejét sem tudom, mikor tehettem ilyet utoljára. Félre ne értsetek, nagyon szeretem a gyerekeimet, de az valóban különleges időnek számít, amikor egy dologra tudok koncentrálni, külső "zavaró" tényezők nélkül. Az anyukák értik ezt, a többiek pedig, majd megértik egyszer :O).   Így aztán befejeztem a babatakarót:

Már csak arra vár, hogy átadjuk.és örüljön neki mindenki. Legyen szép és kreatív napotok! Szeretettel: Györgyi

2011. január 10., hétfő

Baba takaró 1 Baby quilt 1

Hát ez érdekes volt. Pénteken a Lányokkal több mint 20 blokkot varrtunk meg, alig több, mint 2 óra alatt. Szombaton "méretre vágtam" őket, aztán összeállítottam a babatakaró felső rétegét. Igazi vidám darab lett belőle. Már csak  a rétegezés és a tűzés van hátra, (ami persze jó ürügy, hogy végre kipróbáljam az új tűzőtalpat is),meg persze a szegély. Olyan örömmel varrtuk- remélem ugyanekkora örömet szerez majd annak a családnak is, ahová kerül...A következő postával mellékelem majd az elkészült takaró képét is! Legyen szép és kreatív napotok! Szeretettel: Györgyi

Bocs a képminőségért! A fényképezési technikám enyhén szólva távol áll a tökéletestől ;o)

2011. január 7., péntek

Végre-végre I'm so HAPPY

Végre megvehettem életem első rugós tűzőtalpát. Már nyár óta áhítozom egyre, de se égen, se földön nem kaptam egyet sem, egészen mostanáig. Úgy örülök neki, mint egy kisgyerek. Nézegetem, forgatom, alig várom, hogy végre használhassam. Olyan érzés, mintha egyszerre lenne a születésnapom, karácsony, házassági évforduló és az összes jó dolog, ami csak történhet az év folyamán. Ha eddig még nem látszott volna a magam melankolikus módján nagyon is szangvinikus emberkét rejtegetek. Folyamatos küzdelmet vív bennem a megfontoltság a lelkesedéssel, a mélabú a nagy érzelmekkel. Biztosan nem egyszerű velem, de most tényleg nagyon örülök, ezt tudnotok kell! Györgyi

2011. január 6., csütörtök

Haladok Some progress

Tegnap kicsit több időt tudtam a varrással tölteni, mint rendesen. Meg is lett az eredménye, hiszen több mint 20 blokkal elkészültem! Maga a technika egyszerű, éppen emiatt "haladós", bár a minta jellegéből adódóan a fele az egyik, a másik fele a másik irányba pörög. Holnap Budaörsön a lányokkal varrjuk a többit és ha minden jól megy szombat estére megvarrom a babatakarót. Aztán lefényképezem és "közkinccsé" teszem, hogy ti is láthassátok. :-)


Szép színekből, nagyon vidám, csajos takaró lesz belőle! Próbáltatok már babatakarót varrni? Jó mulatság, mert méreteiből adódóan hamarabb kész lesz, mint egy rendes nagyságú, és a tűzésnél is könnyebb vele bánni. (Eleve kisebb tömeget kell mozgatni a talp alatt!!!) Ideális kezdőprojekt, ráadásul a babák nem fogják kritikus szemmel méregetni a végeredményt ;-) Legyen szép napotok!
Szeretettel: Györgyi

2011. január 4., kedd

Szerencsét próbálok A wonderful giveaway in Gum Tree Designers

Úgy döntöttem szerencsét próbálok. Az egyik kedvenc ausztrál designer csapatom a Gum Trees. Kombinálják a patchwork és hímzés elemeket a mintáikban és ennek az eredménye hihetetlenül szép és egyedi kombinációk létrejötte. Most meg lehet náluk pályázni egy ilyen sorozatot ún. BOM-ot. Én is ezt teszem és remélem sikerrel járok. Ha igen az "eredményt" biztosan megmutatom nektek is! Kívánjatok szerencsét! Szeretettel : GyörgyiValami új! Something new

Tegnap megint új blokkot és vele új technikát tanultam. A youtube egy igazi kincsesláda, ha tudod mit szeretnél "előásni". Eleanor Burns patchwork-ös videóit nézegettem: így került elém a Whirlyging Technique. A blokk hihetetlenül mutatós és a videót nézve az elkészítése sem boszorkányság. Jó dolog egy igazi profitól tanulni. Persze azonnal ki kellett próbálnom! A gyülekezetünkben a következő pár hétben két bababemutató is lesz, így a "felfedezés" a legjobbkor jött. Pénteken megint együtt varrunk a lányokkal, úgyhogy vasárnapra akár készen is lehet az új babatakaró. Az anyukák és a babák örömére. Meg persze a miénkre is, hiszen mindannyian jól tudjuk, hogy "jobb adni, mint kapni".
Legyen szép, kreatív napotok. Szeretettel: Györgyi

Yesterday I searched on youtube again. And I found a couple of teaching videos of Eleanor Burns. She is so talented quilter. I've found her Whirlyging Technique, which I had to try at that moment. I love the simple way she demonstrate the patterns. And as you can see the center of the block is well pieced (in an easy way). On Friday we'll sew together with the women from our church to make a new baby quilt. Eleanor's block will be our main pattern. How good thing to learn from professionals, and find treasures on the net.
With Love: Györgyi

2011. január 2., vasárnap

Új év- új tervek, New year- new plans

Sokat gondolkodtam azon, hogy egy magam korabeli (harminc és a többi), felsőfokú diplomával rendelkező ötgyermekes anyuka, mit is kezdhet magával, ha a legkisebb is eléri az óvodás kort.Nálunk ez szeptember elejére várható, úgyhogy még van egy kis időm gondolkodni :-). Ha elmondom, mit szeretnék (6 órás munka, elfogadható bérezéssel 5 gyerek mellet, vidékről) a munkaerőpiacon jó eséllyel körberöhögnek és megköszönik a jelentkezést - lett légyen szó bármiféle munkáról. A szakmám (kutató biológus vagyok) ennyi itthon töltött év után lassan a múlt ködébe vész. Számtalan egyéb dologhoz értek ugyan- különösen olyanokhoz, amikhez ügyes kezek kellenek (a képkeretezéstől, a patchwork-ön át egészen a vízvezeték szerelésig és dugulás-elhárításig, az anyukaság mesterkurzusról nem is beszélve), de ezekről természetesen nincs papírom- nem végeztem külön OKJ-s tanfolyamokat. Marad tehát a kérdés: Hogyan találhatnék olyan munkát, ami a család anyagi egyensúlyban tartásához is hozzájárul, legalább alapszinten, és mellette a nagycsaládról való gondoskodás is kivitelezhető. Erre a kabátra kellene gombot varrnom az idén...
Van valami jó ötletetek?
Szeretettel: Györgyi
Ui: Nem panasznak szántam, csak még nem látom felragyogni a fényt az alagút végén...Nem ártana egy jó kis "agyvihar"

2011. január 1., szombat

Boldog Új Évet! Happy New Year!

Boldog, boldog, boldog újesztendőt kívánok mindnyájatoknak! Legyen kicsit könnyebb, sokkal eredményesebb és mindazzal a jóval teli, ami igazán előrébb vihet benneteket az úton, amelyen jártok.
" Mert csak én tudom mi a tervem veletek.-így szól az Úr. Békességet és nem romlást tervezek és reményteljes jövőt adok nektek" Jer.29.11
Szeretettel: Györgyi