2010. december 29., szerda

Kedvenc karácsonyfadíszeim My favourite Xmas tree ornaments

 A karácsonyfa a nappalink közepén áll. Mint minden évben, az idén is 24-én délután díszítettük fel. A kicsi idén értékelte először (tavaly karácsonykor még nem igazán értette mire is ez a nagy felhajtás). Felébredt délután- már majdnem készen voltunk- rácsodálkozott a fenyőre és csak ennyit kérdezett: Feldíszítitek a fát? Aztán segített...Alig győztük visszapakolni, amit leszedegetett. Nagy nehezen belenyugodott, hogy a díszeknek a fán kell maradniuk. Kapott egy kis mézeskalácsot és láthatólag helyreállt a világ rendje. Elolvastuk a betlehemi történetet, örültünk egymásnak és a magunk fabrikálta ajándékoknak...
Nagy bánatomra a képen csak a lényeg nem látszik- az a ragyogás, amivel a karácsonyfánk betölti az egész szobát, a fenyőillatról nem is beszélve...

Szóval a kedvenc díszeim:

Ez a mákgubóba álmodott szent család: Mária, József és a kis Jézus.


Az angyalka, ami úgy néz ki, mint Tündér Ilona.


Egy igazi csuhé angyal, némi manós beütéssel.


És végül két fából faragott hópehely :-)

Balázs, a nagyfiam mondott egy érdekeset a karácsonyfánkkal kapcsolatban:
-Tudod Anya, azért nem tetszik nekem igazán a mások karácsonyfája, mert nem hasonlít a miénkhez. Ez adja az igazi karácsonyi hangulatot. Én csak ilyennek szeretem...
Én is ilyennek szeretem! Persze nálunk is idő kellett, míg ilyenné vált. Az első közös fánkon, csak mézeskalács és gyertyák voltak. A második évben kerültek rá apró, fából faragott, főleg piros színű díszek...Évről-évre rátaláltunk egy-egy új darabra, ami valamiért a szívünkhöz nőtt. Főleg természetes anyagokból készültek. Mindegyiknek története van. Nem csupán jópofa dísz, de emléke az együtt megélt időnek. Ezért szeretjük. Ilyennek szeretjük.
Milyen a ti karácsonyfátok? Történeteket mesél, vagy csak szomorkodik a szoba közepén? Remélem segít felidézni az első karácsony történetét. Ne felejtsétek el: a családi hagyományokat mi teremtjük meg, rajtunk múlik, milyen karácsonyi emlékeket visznek magukkal a gyermekeink, amikor a saját karácsonyfájukat díszítik majd...
Szeretettel: Györgyi

2010. december 24., péntek

Boldog Karácsonyt! Merry Christmas!


" Mert megszületett néktek a megváltó, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában." Lukács 2:11

Ezzel a jó hírrel kívánok mindnyájatoknak békés, boldog Karácsonyt. Szeretettel: Györgyi


" Today in the town of David a Savior has been born to you; he is Christ the Lord" Luke 2:11

With this Word I wish you all Merry Christmas! With Love: Györgyi Persze elkészültek a két tündérlányom karácsonyi párnácskái is!

2010. december 22., szerda

Elkészültek! Sewing for Xmas finished

Lassan befejezem az összes függőben maradt ajándékot! Hurrá! Sok úgy sikerült, ahogy terveztem, néhányat legközelebb kicsit másként csinálnék. De ez így van jól. Ha minden tökéletes lenne, csak a vállamat kéne veregetnem- hol lenne akkor a fejlődés lehetősége. Egy idő után meglehetősen unalmassá válna...
Arról nem is beszélve, amit már a kezdetekben is tudtak a foltvarró asszonyok :
Tökéleteset csak Isten tud alkotni- mi csak őt próbáljuk, a magunk tökéletlen módján utánozni.
Idén főleg párnákat varrtam- ebből ,tudjuk, mindig jól jön még egy...  Lettek kisebbek-nagyobbak, színesebbek - egyszerűbbek, jókedvemben varrtak és kísérleti példányok. Remélem ki-ki örül majd a magáénak.
  Azért éjszaka, mikor már csendes a ház lesz még egy kis dolgom: az én két kis tündérlányomnak is kijár egy-egy karácsonyi napkalapos zsuzsis párna. Ezeket még meg kell varrnom...


Ma délután, amíg a kicsi aludt Pannival megsütöttük az első adag mézeskalácsot. Csak "teszteltük az új receptet". Kétlem, hogy kibírná épen karácsonyig, de azért jó érzés, hogy ennyivel is előrébb vagyunk. Nem is beszélve a finom illatokról a házban ...Kicsi Kata még mindig beteg, de már legalább nem lázas. Egy kis köhögést meg, majdcsak elviselünk.
Remélem Nálatok mindenki egészséges. Hogy haladtok az előkészületekkel? Látnotok kéne az ide-oda libbenő angyalkákat a nappali plafonján. Alig várom, hogy Szenteste a betlehemi történetet olvassuk a gyerekekkel...
Szeretettel: Györgyi

2010. december 16., csütörtök

Karácsonyváró varrogatás 7 Sewing for Xmas 7

Tegnap sikerült végre megint géphez ülnöm, és befejeztem néhányat a karácsonyi ajándék projectek közül. A napkalapos zsuzsi párnák két kis tündérlánynak készültek a gyülinkben. Az anyuka kérésére: rózsaszin, csajos és kicsit country-s lett mindkettő. 

Gyártottam még két tányéralátétet, meg egy asztalközepet  is karácsonyi zöldekben és pirosakban.Ahogy látjátok is töretlenül próbálkozom a szabad gépi tűzéssel- talán kicsit alakulnak is a formák :-)
Remélem jól haladtok az ünnepi készülődéssel. Mi egy kicsit belehúztunk. Hétfőn végre nálunk volt a szokásos havi varrós alkalom. Egész nap dekoráltunk, készülődtünk és mire a lányok megérkeztek tele lett a nappalink angyalkákkal a szívünk pedig örömmel. A drezdai tányért tanítottam, hihetetlenül szépeket varrtak. Köszönöm Lányok, mindig élmény veletek varrni!
Szeretettel Györgyi

2010. december 11., szombat

Elkaptunk valamit!

A Kicsi kezdte. Picit folyt az orra. Aztán már köhögött is. Hiába volt a méz, a tea nem lett jobban. A Nagy folytatta- naná így néhány napot lóghat és még igazolása is van. Aztán kitört a kórság rajtam is (persze a legtöbb fincsi beteg puszit is én kaptam- úgyhogy semmi panaszkodás). Horribilis összegek a patikában. A nagy valami "újfajtát" kapott: 3 szem, széles spektrumú, extra hosszú hatású-3570 Ft. Azóta már mindegyik köhög többé-kevésbé, egyedül Apa tartja a frontot. Neki muszáj. Aztán a gépem is összeszedett valamit. Pár napig nem tudtam írni. Persze varrni sem túl sokat, de azért kicsit fájt. ;-(
A télben a frissen hullott gyönyörű havat szeretem a leginkább, a fenyőillatot karácsonykor, a forró csokit, fűszeres teát, a mézeskalács illatát. Azt, ahogyan a szünetben körülöttem vannak mind. A Nagy, a Nagyhajú, a két Kicsi, meg a Legkisebb. Meg persze Apa, aki talán végre szusszan egy kicsit.

Ma csak egy új képem van. Kipróbáltam a lehetetlent: szabad gépi tűzést a sima varrótalppal. Az hogy nehéz volt, nem kifejezés. Olyan izomlázam van, mintha súlyokat emelgettem volna. De még így is megérte! Nem lett annyira könnyed és szabályos, mint eredetileg terveztem, de jól mutat- szerintem :-) .
Sokat tanulok a neten Leah Day oktató videóiból. A szélső sávon a kedvenc blogok között ezt is megtaláljátok. legalább 10 évvel fiatalabb nálam, de hihetetlenül ügyes!
Szeretettel: Györgyi

2010. december 3., péntek

karácsonyi varrogatás 6. Sewing for Xmas A mai délelőttöt ajtódíszek tervezésével és varrogatással töltöttem a holnapi adventi vásárra. A gyülekezeti patchwork klubunkban tavaly karácsony előtt varrtunk már hasonlót, de mint mindig, most is változtattam az alapmintán egy keveset. Végül az a darab sikerült legjobban, ahol már csak a maradékokkal játszottam. Kíváncsi vagyok, kitaláljátok-e melyik az?
Jó ötletelést kívánok nektek a kézzel készült karácsonyi  ajándékok elkészítéséhez! Rengeteg jó ötletet találhattok, ha csak azokat a linkeket nézitek végig, amit itt az oldalon láttok. Az internet egyik nagy előnye, hogy mások kreatív ötletei minket is újabbakra sarkallnak! Szép hétvégét mindnyájatoknak: Györgyi

Ui: Erről a gyönyörű hóesésről eszembe jutott az egyik kedvenc zeném Udvaros Dorottya énekli  Dés László Hóesés című dalát. Aki szeretne szépet hallgatni a youtube-on megtalálja!

2010. december 2., csütörtök

karácsonyi varrogatás 5. Sewing for Xmas

Ma elkészült az első igazán karácsonyi témájú mini quiltem. Máriát és az ölében fekvő kisded Jézust ábrázolja. Az alapötletet egy kép adta, amit a neten láttam, ennek alapján készült el a saját változatom. Még nem tökéletes, de kiindulási alapnak jó ;-). Hihetetlen, hogy ennek a cca 2000 éve született gyermeknek mekkora hatása volt és van az emberiség történetére, és az egyes emberek életére. Isten az ő egyszülött fiát küldte, hogy emberként közöttünk éljen és aztán meghaljon mindannyiunk bűnéért. Ezzel pedig helyreállítsa a megromlott kapcsolatot Isten és az emberek között. A mai napig csodálatot és mélységes hálát érzek, ha erre gondolok. Kicsit ezeknek a gondolatoknak a kifejezője a mai munkám.


2010. december 1., szerda

Karácsonyi varrogatás 4 Sewing for Xmas

Advent- várakozás, készülődés. Mennyi öröm és izgalom belesűrítve egyetlen szóba. Talán nincs is az évnek másik, ennyire sűrű és tennivalókkal telezsúfolt időszaka. Szombaton a gyülekezetünkben a szokásos adventi koszorú-készítő kreatív délelőttünk volt. Olyan jó volt egy kicsit barátok között lenni és még valami szépet is alkotni közben! Az idei adventi koszorúnk ilyen lett:


Nagyon szeretem a természetes anyagokat, így a koszorú díszítéséhez is minden évben főleg ezeket használom. A gyertyák finom fahéjas alma illatúak...
A fenyőfát évekkel ezelőtt varrtam és december elejétől egészen január végéig az ebédlő asztalon van a helye.
Előkerült a rejtekhelyről az adventi naptárunk is - a gyerekek nagy örömére. Bár a zsákocskákat időközben az eredeti méretük duplájára kellett megnövelnem. ( ahogy a család növekedett kicsit szűkös lett a hely és nem fértek el az édességek és mindenféle mütyűrök) Nálatok milyen az advent? Készítetek koszorút, adventi naptárat vagy más dekorációt?
Szombaton délután adventi vásár lesz a mi kis falunkban. Helyi kézműves termékekkel. Kicsit már én is öltögettem- az idén főleg karácsonyfadíszeket. Remélem tetszenek!
Kicsit segíthetnétek nekem: szerintetek mi a megfelelő ár? A díszek tenyérnyi méretűek, filcből készültek és az elkészítésük darabonként min. 1/2-1 óra.
Szóval kicsit bajban vagyok mennyit is kérhetek egy-egy darabért... 
Szép adventi készülődést kívánok mindnyájatoknak! Szeretettel: Györgyi